TT-Utrikes

Afghansk president godtar inte ministeravhopp

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Regeringskris råder i krigshärjade Afghanistan sedan bland andra försvarsministern och inrikesministern lämnat in sina avskedsansökningar. Men president Ashraf Ghani vägrar godkänna avhoppen - och uppmanar ministrarna att kavla upp ärmarna.(TT)

I lördags lämnade försvarsminister Tariq Shah Bahrami, inrikesminister Wais Barmak och underrättelsechefen Masoom Stanekzai in sina avskedsansökningar. Bara några timmar tidigare hade landets nationelle säkerhetsrådgivare Hanif Atmar beslutat sig för att avgå.

Ghani svarar med att be de tre förstnämnda männen att återgå till sina jobb och "arbeta för en förbättring av säkerhetssituationen", heter det i ett uttalande från regeringen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Under stark press"

Huvudanledningen till de tunga politikerna och myndighetschefernas vilja att avgå är meningsskiljaktigheter med regeringen om hur den försämrade säkerhetssituationen i landet ska tacklas, enligt källor inom inrikesdepartementet.

– Regeringen är under stark press från talibanerna och det förstärks av att IS också finns i landet, säger Afghanistankännaren Ann Wilkens till TT.

I höst är det planerat att det ska hållas parlamentsval och nästa år hålls presidentvalet. Det kan också ha bidragit till en splittring inom regeringen.

– Det är väl kanske alltid så när val närmar sig att sprickor kommer i dagen, men jag tror att den största faktorn här är talibanernas offensiv, säger Ann Wilkens.

Blodiga självmordsdåd

Strider har under hela året rasat på flera håll i Afghanistan mellan säkerhetsstyrkorna och talibanerna, samt andra väpnade grupper. Samtidigt har huvudstaden Kabul och andra städer drabbats av en rad blodiga självmordsdåd.

På lördagen dödades minst två människor i en attack utanför valkommissionens kontor i staden Jalalabad. Och i förra veckan dödades 34 människor - de flesta unga studenter som pluggade för att komma in på universitetet - vid en attack mot en skola i ett shiitiskt område i Kabul, skriver Reuters.