TT-Utrikes

Tysk "doktor Död" tros ha mördat över 100

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Sjuksköterskan Niels kan ha mördat över 100 patienter. Beräkningarna över antalet offer har nu gått upp ytterligare. Mannen, som bara namnges med ett förnamn, sitter livstidsdömd för flera mord och mordförsök på en klinik i Delmenhorst i nordvästra Tyskland för 10-20 år sedan.(TT)

Mannen, som bara namnges med ett förnamn, sitter livstidsdömd för flera mord och mordförsök på en klinik i Delmenhorst i nordvästra Tyskland för 10-20 år sedan.

Men efter analyser av kvarlevor från minst 134 avlidna tror man nu att Niels ligger bakom ytterligare 62 dödsfall i Delmenhorst, plus 38 i närbelägna Oldenburg.

I de fall han erkänt gick det till så att han med hjälp av injektioner stängt av patienternas hjärt- och kärlsystem. Därefter har han försökt återuppliva patienterna, för att framstå som en hjälte.

Att patienterna var gamla och sköra bidrog till att det dröjde många år innan Niels åkte fast. Men kollegor har ändå fått kritik för att de inte agerat på mystiska omständigheter kring en del av dödsfallen.

Fallet är ett av de värsta i sitt slag i Europa. En känd liknande massmördare är britten Harold Shipman, kallad "doktor Död". Han tros ha tagit livet av kring 250 patienter, och dömdes år 2000 till ett långt fängelsestraff. Shipman dog i fängelset 2004 i vad som verkar ha varit självmord.