Annons
Nyheter

Jamaicaförhandlingarna drar igång inom kort

Efter migrationsöverenskommelsen med systerpartiet CSU ska nu Tysklands förbundskansler Angela Merkel få med De Gröna och liberala FDP på båten. Förhandlingarna startar den 18 oktober. För första gången hittills kan det bli en Jamaicakoalition som bildar regering.(TT)
Publicerad 9 oktober 2017

Först på tur den 18 oktober står samtal med just företagarvänliga FDP och mer vänsterorienterade De Gröna. Två dagar senare kommer andra partier att bjudas in, uppger Merkel enligt nyhetsbyrån AFP.

Jamaicakoalitionen har fått sitt namn från att de tre partifärgerna för CDU/CSU, De Gröna och FDP är de samma som det karibiska landets gröngulsvarta flagga. Kombinationen har aldrig tidigare testats på nationell nivå.

Annons

Migrationsuppgörelsen mellan CDU-ledaren Merkel och CSU:s dito Horst Seehofer innebär att Tyskland ska sträva efter att inte ta emot mer än ungefär 200 000 flyktingar per år.

Invandringstak svår nöt

Uppgörelsen liknar Seehofers linje med ett tak på 200 000 asylsökande per år, som Merkel tidigare har motsatt sig, men nu i en "mildrare variant". Om det uppstår en ny situation av massflykt ska regeringen kunna ompröva frågan och i samråd med parlamentet ta fram en ny siffra.

Merkel har tidigare förklarat att hon inte ser någon poäng med att förhandla med tidigare partnern socialdemokratiska SPD vilket gjort den så kallade Jamaicakoalitionen till den enklaste lösningen för förbundskanslern.

Men invandringsvänliga De Gröna har tidigare motsatt sig idén om det tak för invandring som CSU har krävt. Frågan förväntas bli den svåraste för Merkel att lösa i samarbetet.

””

"Klumpar samman flyktingar"

Partikamraten Simone Peter var mer tydligt kritisk till den kristdemokratiska uppgörelsen, och menade att taket "klumpar samman olika flyktinggrupper, och ställer dem emot varandra utan anledning".

FDP-toppen Marie-Agnes Strack-Zimmermann menar att kompromissen förberett vägen för koalitionssamtal.

””

CSU-ledaren Horst Seehofer har varit en av de hårdaste kritikerna av Angela Merkels flyktingpolitik och ser hennes kurs under krishösten 2015, då landet tog emot över en miljon asylsökande, som en bidragande orsak till högerpopulistiska Alternativ för Tysklands (AFD) framgångar i valet.

Under samtalen i Berlin ska andra frågor tas upp, som pensioner och EU, men asylfrågan har varit den största stötestenen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons