TT-Utrikes

Utvisning av barn upprör i Nederländerna

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Historien om 13-åriga Howick och 12-åriga Lili har tagit sig hela vägen in i det nederländska parlamentet och kungahuset. 2008 kom syskonen till Nederländerna tillsammans med sin mamma från Armenien. Förra året fick mamman avslag på sin asylansökan.(TT)

Historien om 13-åriga Howick och 12-åriga Lili har tagit sig hela vägen in i det nederländska parlamentet och kungahuset.

2008 kom syskonen till Nederländerna tillsammans med sin mamma från Armenien. Förra året fick mamman avslag på sin asylansökan. Men hon ansåg sig inte kunna ta hand om barnen i hemlandet och gömde dem. Sedan utvisades hon utan sina barn.

Barnens fall överklagades till högsta instans, och det blev starten på en ett år lång kampanj för att Howick och Lili skulle få stanna. En som engagerat sig är prinsessan Laurentien, gift med kung Willem-Alexanders bror.

I fredags slog den högsta rättsliga instansen emellertid fast att syskonen inte har asylskäl. Kampanjerna har fortsatt sedan dess. Howick och Lili har bland annat skrivit brev till kungen och till premiärminister Mark Rutte.

Premiärministern säger att han har sympati för deras situation, men:

– De som inte har asylskäl får inte stanna, säger Rutte.

Syskonen ska utvisas i slutet av veckan.