Annons
Nyheter

Oppositionen segrade i Maldiverna

Ibrahim Mohamed Solih, oppositionens gemensamma kandidat, vinner överraskande valet i Maldiverna enligt det officiella preliminära resultatet. Den hårdföre Abdulla Yamin hade väntats behålla makten sedan internationella valorgan varnat för valfusk.(TT)
Publicerad 23 september 2018
””

Ytligt sett kan Maldiverna verka som ett stillsamt turistparadis. Men den 59-årige Yamin, som tog makten 2013, har låtit fängsla många politiska motståndare. Däribland hans halvbror - expresidenten Maumun Abdul Gayum - som bytt sida till oppositionen. Också expresidenten Mohamed Nashid finns bland nio oppositionsledare som satts bakom lås och bom.

Tillslag mot opposition

Annons

Kvällen före valet gjorde polisen också tillslag i oppositionens kampanjhögkvarter, enligt uppgifter från myndigheter och kampanjmedarbetare. Tillslaget fick valkommissionen att förlänga valet med tre timmar.

Men på söndagskvällen utropade sig oppositionens gemensamma kandidat Ibrahim Mohamed Solih (kallad Ibu) till segrare. Han hade då 16 procentenheter fler röster än den sittande presidenten Abdulla Yamin, när 92 procent av rösterna räknats.

Hundratals människor hade ställt sig i kö innan vallokalerna öppnade klockan åtta på morgonen i huvudstaden Malé - och det fanns de som vågade säga att de inte alls stödjer Yamin.

Hungrar efter förändring

””

Solih sade före valet till sina anhängare att han var segerviss och bad alla att undvika oroligheter.

””

Enligt valmyndigheterna i landet var röstdeltagandet högt.

Bedömare har sett politiken i Maldiverna som ett ekonomiskt slagfält mellan stormakterna Indien och Kina. Den sittande presidenten Yamins satsning på infrastrukturen har gjorts med kinesiskt stöd och västliga länder oroas över Pekings ökade inflytande i öriket.

En annan väljare i Malé, 46-årige Abdul Rashid Husain, sade att han lade sin röst på Yamin för att ta Maldiverna "till nästa nivå".

Kan utnyttjas

Abdulla Yamin har avfärdat FN:s, väständers och Indiens krav på åtgärder för att få slut på den politiska krisen i landet. FN och EU valde att inte skicka några valobservatörer till Maldiverna av oro för att det kunde utnyttjas av den sittande regeringen till att hävda legitimitet för ett val där fusk befarades förekomma med eller utan observatörer.

Annons

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) vädjade inför valet om ett internationellt tryck på Maldiverna för att landet ska upprätthålla de demokratiska rättigheterna.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig segermarginal för Solih.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons