TT-Utrikes

Vittnar om Dutertes dödspatrull

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Under tiden som borgmästare i Davao sköt Filippinernas president Rodrigo Duterte själv ihjäl en anställd vid justitiedepartementet och beordrade mord på en rad motståndare. Det hävdar en man som själv säger sig ha ingått i Dutertes dödspatrull.(TT)

De explosiva anklagelserna framfördes under ett av de senatsförhör som syftar till att utreda anklagelserna om utomrättsliga avrättningar under Dutertes hårdföra kamp mot narkotikahandeln i landet.

57-årige Edgar Matobato uppgav för senaten att dödspatrullen, en grupp poliser och före detta kommunistiska rebeller, på Dutertes order dödade omkring 1 000 människor under 25 år.

En av dem kastades levande till krokodilerna, enligt Matobato. Många andra ska ha strypts, bränts och styckats innan de begravdes i ett stenbrott tillhörande en av poliserna i patrullen, hävdar han.

En talesperson för Duterte säger att anklagelserna redan har utretts utan några rättsliga konsekvenser. Den kontroversielle presidentens son, Paolo Duterte, avfärdar uppgifterna som "hörsägen" och kallar Matobato för "en galning".

Ett av Dutertes vallöften var att döda 100 000 kriminella. Sedan slutet av juni, då Duterte svors in som president, har över 3 000 personer dödats i kriget mot knarket.