Andliga sånger ligger Emilia varmt om hjärtat

Uppvidinge Artikeln publicerades

Andlig sång med country- och gospelkänsla. Så beskriver Emilia Lindberg sin repertoar. I går bjöd hon på marknadsmusik i Åseda kyrka.

– Det kändes bra och var väldigt trevligt. Jag har varit med tidigare på marknadsmusiken, när jag bodde här, så det var kul.
Tillsammans med sin far Lennart "Nenne" Lindberg - Åsedabo sedan många år - turnerar Emilia Lindberg land och rike runt och uppträder i kyrkor och hembygdsparker. Repertoaren bygger på andliga sånger, något som betyder mycket för henne.
– Det är väldigt viktigt för mig, för min personliga tro och övertygelse. Annars brukar jag och min pappa bjuda på en blandad repertoar, både gospel och country.
Emilia Lindberg tycker om att sjunga äldre andliga låtar, men hon bjuder även på allsång. Under hennes konserter kan man höra klassiker som Pärleporten och Ovan där.
– De ligger mig varmt om hjärtat. Jag gillar att få till en country och gospelfeeling under konserterna. Folk får gärna komma med förslag själva på låtar jag ska spela.
Musiken har varit Emilia Lindbergs stora passion i livet. Hon har skrivit låtar ända sedan fyra års ålder och jobbar mycket med egna översättningar av amerikanska countrymelodier.
– Jag har översatt runt 15 låtar till svenska och på min senaste skiva hade jag med sex egna översättningar. Den första sången jag skrev var jag fyra år gammal och på väg till dagis med mamma. Kommer det en textrad får man skriva ner den direkt. I bland vaknar man upp mitt i natten och kommer på en textrad, då tar jag fram mobilen och sjunger in den och sätter ihop det sen.
Utöver konserter har hon deltagit i många talangjakter under årens gång. När Emilia Lindberg var sju år gammal deltog hon i Småstjärnorna, där hon fick uppträda som en artist genom att mima. Den gemensamma nämnaren har varit att hon har vunnit varje gång hon ställt upp.
– Det är roligt att det har gått så bra. Jag har tävlat både i lokala och större sammanhang. 2006 vann jag en talangtävling och fick sjunga med Carola. Förra året vann jag Gospelfejden i Jönköping och fick uppträda med amerikanska gospelartister.
För ett par veckor sedan var Emilia Lindberg med i årets säsongsfinal av Allsången i Vetlanda. En spelning hon beskriver som rolig och ovanlig. Hon hade nämligen ett kompband som assisterade henne.
– Vanligtvis brukar jag och pappa ha med två gitarrer att spela på. Det var väldigt roligt att sjunga med ett kompband. Jag sjöng låtar av Helene Sjöholm och Jill Johnson, det var jättekul.
Kanal 10 är en svensk, kristen tv-kanal. Kanalen erbjuder olika typer av tv-program, såsom och nyheter till ungdoms- och musikprogram. Under många år har Emilia Lindberg uppträtt i kanalen.
– Det betyder jättemycket för mig, då vi delar samma uppfattning, och det är kul att vara med där. Genom kanalen har jag fått en bredare gemenskap, folk får nys om mig och allt fler människor känner igen mig.
Carola, Helene Sjöholm, Dolly Parton och Siw Malmkvist ligger Emelia Lindberg varmt om hjärtat. I framtiden vill hon fortsätta med musiken och utvecklas ännu mer som artist.
– Jag vill få utrymme för mina låtar, kunna förmedla mitt budskap och sprida humor och glädje.