C styr vidare i samråd med S

Uppvidinge Artikeln publicerades

Centerpartiet och Kristdemokraterna kommer i minoritet leda Uppvidinge kommun de närmsta fyra åren, det med mycket samråd med Socialdemokraterna. Det presenterades på kommunfullmäktige på torsdagskvällen.

Som tradition när nya kommunfullmäktige sammanträder görs det alltid i tingssalen i Lenhovda vilket det också gjorde i?går. Det är också kommunfullmäktiges ålderspresident som håller i ordförandeklubban, den som varit vald längst, som är Åke Carlson (C).

Det blev ingen förändring från tidigare mandatperiod i valet av kommunfullmäktiges presidium. Ingrid Hugosson (C) sitter kvar som ordförande, Monika Hammarström (S) som vice ordförande och Margareta Schlee (M) som andra vice ordförande.

Efter mötets avslutandes tillkännagav Centerpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna en överrenskommelse där kommunen kommer styras med C och KD i minoritet med samråd med S. Både Camilla Ymer (S) och Åke Carlson instämmer att det känns bra när de presenterade det nya styret.
– Det har växt fram och man har hållit diskussionen igång, säger Camilla Ymer.

– Det har fått ta lite tid och vi har inte varit så forcerade och det har varit bra stämning, säger Åke Carlson som kommer fortsätta som kommunalråd i kommande mandatperiod.

Överrenskommelsen kom som en överraskning för Sverigedemokraterna och Miljöpartiet.
– Om de går ihop mister vi vår vågmästarroll vilket antagligen är tanken, men då kommer vi lägga våra röster på den biten vi tycker är bäst för kommunen, säger Anders Ljungkvist (SD).

– Det är olyckligt och man kan fråga sig vad S roll blir i detta, för de kan ju inte vara någon opposition, säger Kent Helgesson (MP).

Men det ska de vara enligt C och S.
– Vi sitter inte i koalition utan Camilla ska också kunna vara i opposition mot mig men vi kommer att förhandla väldigt mycket med varandra och jobba tight, säger Åke Carlson.

– Det handlar om att ta ansvar för kommunen att komma överrens och se till att kommunen kommer framåt, säger Camilla Ymer.