Ett års fängelse för grovt rattfylleri

Uppvidinge/Vetlanda Artikeln publicerades

En lastbilschaufför döms till ett års fängelse för bland annat grovt rattfylleri, smitning och vållande till kroppsskada.

Vid gripandet hade chauffören 1,47 promille i blodet.

Han hade också tappat delar av sin last på vägen.

Det var i slutet av oktober i år som lastbilschauffören orsakade en trafikolycka söder om Korsberga i Vetlanda kommun, knappt en mil utanför Uppvidinges kommungräns.

En man, hemmahörande i Uppvidinge kommun färdades i en personbil på väg 31 mot Åseda när han fick möte av en lastbil. Mannen såg att det slog gnistor från bakänden på lastbilen och att det också såg ut som att lastbilens släp var över på andra sidan vägbanan, med en 90-graders vinkel ut från fordonet.

En lastbilschaufför tappade ett betongblock på vägen och orsakade en olycka utanför Korsberga i höstas. När polisen grep mannen samma kväll hade han 1,47 promille alkohol i blodet.
Foto: Arkivbild
En lastbilschaufför tappade ett betongblock på vägen och orsakade en olycka utanför Korsberga i höstas. När polisen grep mannen samma kväll hade han 1,47 promille alkohol i blodet.

Mannen har i förhör uppgett att lastbilen kom emot honom och blockerade hela hans körfält. På båda sidor av vägen är det också vägräcken, så han var helt instängd på vägbanan. Mannen bromsade in och lade sig så långt till höger i bilen som han kunde. Det blev en smäll, och bilen tvärstannade. Mannen lyckades ta sig ut ur bilen och såg att lastbilen fortsatte att köra norrut. På vägbanan låg också ett stort betongblock.

Lastbilen kom från Karlskrona och var på väg till Jönköping med en last bestående av en totalvikt av 24- ton tunga betongblock. Enligt en bilinspektör fanns det inget band som pressade betongblocket neråt. Det fanns inte heller något band som höll lasten i sidled, vilket gör att lasten rör sig om bilen gör en kraftig rörelse. Ett av betongblocken hade trillat av lasten och låg på vägbanan. Det är oklart om mannen i personbilen träffades av lastbilens släp eller om han körde in i betongblocken. Mannen fick fysiska skador i bröstkorgen, magen och i nacken.

När polisen en halvtimme efter olyckan påträffade lastbilen på en parkeringsficka utanför Vetlanda hade chauffören 1,47 promille alkohol i blodet. Chauffören menar att han hade druckit efter att han hade parkerat lastbilen och nekar till att han har kört onykter. Han kan inte svara på varför han inte stannade vid olycksplatsen eller varför han tappade delar av lasten.

Chauffören erkänner sig dock skyldig till vållande till kroppsskada, smitning och vårdslöshet i trafik. Chauffören döms av Eksjö tingsrätt till ett års fängelse för grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, smitning och grov vållande till kroppsskada. Han ska också betala skadestånd till mannen i personbilen på 30 000 kronor.