Flera ungdomar till sjukhus efter blixtnedslag

Lenhovda Artikeln publicerades

80 tyska ungdomar är på läger i skogen utanför Lenhovda. Under lördagen slog blixten ner mitt i lägret. Sju ungdomar fick uppsöka vård. Tre av dem fick stanna kvar på sjukhuset för ytterligare observationer.

Sju ungdomar fick föras till sjukhus efter ett blixtnedslag vid ett läger i Hjärtaskog utanför Lenhovda.
Foto: Charlotte Stjernkvist
Sju ungdomar fick föras till sjukhus efter ett blixtnedslag vid ett läger i Hjärtaskog utanför Lenhovda.

Vid halv tretiden på lördagen härjade ett åskoväder över länets östra delar. Vid ett läger för ungdomar i Hökhult utanför Lenhovda slog blixten ner mellan två tält. Sju ungdomar fick föras till sjukhus på grund av känningar i kroppen efter blixtnedslaget. Tre av dem fick stanna kvar på sjukhuset under natten till söndagen för observation. De var lindrigt skadade, men tillståndet var stabilt. Under söndagseftermiddagen hade samtliga lämnat sjukhuset.

Enligt lägerledare Lukas Klette ska ingen person ha blivit allvarligt skadad, men de valde ändå att tillkalla ambulans. Totalt kom det tre ambulanser till lägret. Polisen har också varit på platsen.

– Vi ringde till ambulansen eftersom vi tyckte det var bäst så. Man vet aldrig. Vi ville kolla så att alla var okej. Det var några som vi fick skicka till sjukhuset, men de ska må efter omständigheterna bra, säger Lukas Klette.

Lukas Klette berättar att de tog det säkra före det osäkra och tillkallade ambulans.
Foto: Charlotte Stjernkvist
Lukas Klette berättar att de tog det säkra före det osäkra och tillkallade ambulans.

På lägret deltar 80 ungdomar mellan 13 och 15 år. Samtliga kommer från Hamburg och Schleswig-Holstein i norra Tyskland. Det är ett kyrkligt läger som hålls varje år, där flera olika kyrkor deltar.

Vid halv femtiden på lördagseftermiddagen anordnade ledarna ett möte för att informera ungdomarna om vad det var som hände och att samtliga drabbade nu mår bra, dock lite chockade.

– Det var vi nog allihop, men värst var det såklart för de drabbade. När man är i ett nytt land och kanske inte kan engelska så bra, och så blir man ivägskickad till sjukhuset... Det är ju lite obehagligt det också. Men ungdomsledarna var med dem, ingen var ensam, säger Lukas Klette.

Senare under samma eftermiddag påbörjade ledarna arbetet med att informera de drabbades föräldrar om vad som hade hänt. Ett arbete som inte var så lätt eftersom varken det markbundna telenätet eller mobilnätet fungerade som det skulle.

Lördagen var lägrets första dag. Det håller på i 14 dagar och nu hoppas Lukas Klette att de resterande dagarna ska bli bra.

– Vi planerar att göra utflykter, paddla kanot och gå på hajk så som det var bestämt från början. Det gör vi när de andra kommer tillbaka från sjukhuset, säger han.