Grannsamverkan stoppade vandaler

NORRHULT/KLAVRESTRÖM Artikeln publicerades
Arkivbild.
Arkivbild.

I natt var det dags igen. Valskyltar vandaliserades i Norrhult. Men den här gången passerade en grannsamverkare förbi, och kunde agera.

I onsdags rapporterade Smålandsposten att valskyltar saboterats på flera ställen i Uppvidinge. Natten mot torsdagen var det dags igen. Men då var Kim Emilsson, boende på orten, ute och körde för Grannssamverkans räkning. När han uppdagade några ynglingar med valplakat i sina händer kom de av sig i sin gärning. I ett inlägg på Facebook berättade Kim Emilsson om händelsen, som också kom att lösa fallet:

”Grannsamverkade lite precis. När vi kom körandes från återvinningen vid ICA så var det fyra killar som hade varit kreativa och agerat valarbetare åt Centerpartiet”

Men beskriver också att den politiska lågan hos ynglingarna falnade snabbt när de uppdagades.

"Skämt åsido" skriver Kim Emilsson lite längre ner i inlägget och pekar på det allvarliga i situationen. Inlägget var tänkt att göra föräldrar uppmärksammade och att uppmana de föräldrar som vet med sig att deras ungdomar var ute vid tidpunkten, till att prata med sina barn, och tillägger:

”det är trist för dem som lägger ner tid och energi på sin fritid inför det stundande valet”.
Niklas Jonsson (S) återställer nerrivna skyltar
Niklas Jonsson (S) återställer nerrivna skyltar

Kommunalrådet Niklas Jonsson (S) fick uppdraget att återställa plakaten i Åseda i onsdags, efter att någon dragit upp flera av skyltarna från marken och sedan slängt ner dem i viadukten intill, där skyltarna stått uppställda.

Han hoppades på att händelsen var ett pojkstreck, men belyste också det allvarliga i förstörelsen.

– Vi lever i ett demokratiskt land, och det hoppas vi att vi kommer att fortsätta att göra.

Att förstöra pågående valkampanj är ett hot mot samhället, oavsett om man gillar partierna eller inte, menar han.

– Det är ju ett sätt att vi står inför ett nytt val, får inte skyltarna vara kvar är det ett hot mot demokratin, sa Niklas Jonsson i onsdags till Smålandsposten i samband med att han fick återställa både de egna och Centerpartiets valskyltar.

Händelsen under natten till torsdagen ser ut att lösa sig på tack vare att grannsamverkaren Kim Emilsson gick ut i sociala medier med sin uppmaning.

– De berördas föräldrar har reagerat, meddelar Kim Emilsson på torsdagen.

Ungdomarna kommer få återställa det de förstörde.