Han blir ny kommunchef

Uppvidinge Artikeln publicerades

Christer Lindberg, 56 år från Östersund blir Uppvidinge kommuns nya kommunchef.

Beslutet fattades efter förhandlingar under kommunstyrelsen sammanträde på tisdagseftermiddagen och Christer Lindberg själv firade med en high-five med personal i receptionen.

Christer Lindberg är ny kommunchef i Uppvidinge kommun. Han tillträder den första februari.
Christer Lindberg är ny kommunchef i Uppvidinge kommun. Han tillträder den första februari.

– Det känns jättebra, riktigt roligt. Jag tycker att Uppvidinge är en intressant kommun. Jag har tidigare följt Uppvidinge i några år då jag besökte kommunen i min roll på Tillväxtverket. Där var jag programansvarig för "Pilotkommuner för serviceutveckling", och där ingick Uppvidinge kommun, säger Christer Lindberg.

Kommunstyrelsens ordförande Åke Carlson (C) är nöjd med beslutet.

– Christer är en ganska medlande och enande person. Hans specialitet är näringslivsutveckling och där ska vi ju bli ännu bättre, säger Åker Carlson.

Det var 28 kandidater till tjänsten och processen har varit grundlig, berättar Åke Carlson.

– Vi har vänt och vridit på alla stenar, kollat, googlat vad som har hänt i de här personernas liv innan och ställt de kontrollfrågorna vi har behövt utifrån de sakerna, säger han.

Den tredje maj i år köptes Uppvidinge kommuns tidigare kommunchef ut. Ann-Mari Ståhlberg tog över posten som tillförordnad kommunchef, för att sedan lämna över till Lars Engkvist. Men från och med den första februari ska Christer Lindberg vara på plats i kommunhuset. Hans lön blir som tidigare kommunchef, 74 000 kronor i månaden.

Christer Lindberg har tidigare arbetat på tillväxtförvaltningen i Ragunda kommun och på arbetslivsförvaltningen i Härnösand. Han fick upp ögonen för tjänsten som kommunchef i Uppvidinge när han såg att den låg ute för rekrytering.

– Jag kände att det skulle vara en intressant kommun att få verka inom. Jag har jobbat med tillväxt och utvecklingsfrågor i hela mitt arbetsliv och jag vet ju att Uppvidinge är en offensiv kommun. Jag kände att jag skulle kunna använda mig utav de egenskaper och kunskaper jag skaffat mig under mitt arbetsliv och kunna vara en pusselbit för Uppvidinges utveckling, säger Christer Lindberg.

Han menar att kommunen står inför en del utmaningar, bland annat att attrahera inflyttningen, som han tycker man kan arbeta annorlunda med, samt att arbeta mer med företagen.

– Jag har den bestämdaste uppfattningen om att kommunen måste, på ett offensivt sätt, jobba tillsammans med företag. Det är ett väldigt starkt näringsliv i Uppvidinge kommun, en intressant industritradition med intressanta företag, säger han.

Våren och sommarens turbulens inom kommunen ser han lugnt på.

– Någon gång hamnar man alltid i situationer där det kan vara lite turbulent eller diskussioner. Nu var det Uppvidinges tur. Utan att gå in på vad som låg bakom känner jag ändå att om man har en god dialog ska man kanske kunna undvika det. Jag tror jag kommer vara det lilla kittet mellan tjänstemän och politiker.