Hantverkare startade brand som totalförstörde villa – får böta

Uppvidinge Artikeln publicerades
Villan i Nottebäck brann ner till grunden den 23 oktober.
Foto: Carl Carlert
Villan i Nottebäck brann ner till grunden den 23 oktober.

En hantverkare la papper med bensin i en kamin – då spred sig elden och villan brann ner till grunden. Nu har hantverkaren dömts. Straffet blir 3 000 kronor i böter.

På morgonen den 23 oktober i år larmades SOS om en brand i en villa i Nottebäck i Uppvidinge kommun. När brandmännen anlände hade elden spridit sig så kraftigt att villan inte gick att rädda och den brann ner till grunden.

Villan ägdes av en person som hade två hantverkare på plats som hade fått tillåtelse att bo i huset under renoveringen.

Polisens utredning ledde till att en av hantverkarna, en 47-årig man, anhölls misstänkt för att ha startat branden.

– Den misstänkte mannen skulle tända kaminen på morgonen och för att få fart på brasan hällde han på bensin. Det blev då ett så hårt tryck i kaminen att elden spred sig till golvet, där en dunk med bensin stod. När dunken fattade eld spred sig branden explosionsartat i fastigheten, berättade jourhavande förundersökningsledaren Per Bergendahl för Smålandsposten.

Åklagaren valde att anhålla 47-åringen eftersom man bedömde att det fanns en risk för flykt på grund av att han saknade fast adress i Sverige.

Nu har 47-åringen fått ett strafföreläggande av åklagarkammaren i Växjö. Strafföreläggande innebär att åklagaren väljer att inte väcka åtal och det blir ingen rättegång.

I strafföreläggandet – som gäller grov allmänfarlig vårdslöshet – skriver åklagarkammaren att 47-åringen ”genom att umgås ovarsamt med eld har vållat brand i fastigheten”.

Vidare står det att ”branden innebar fara för annans liv” … ”och ledde till omfattande förstörelse av annans egendom. Fastigheten med innehåll, värt 600 000 kronor, totalförstördes vid branden.”

47-åringen får nu villkorlig dom och 60 dagsböter. I hans fall innebär det 3 000 kronor.