Hon är MP:s toppkandidat

Uppvidinge kommun Artikeln publicerades

Eva Fernandez Bjarnestam är Miljöpartiet i Uppvidinges förstanamn. MP vill driva en politik som gynnar landsbygden, som gör kommunen attraktiv och enklare att leva miljövänligt.

Kandidaterna till vallistan blev klara senare än vanligt, eftersom det var svårt att få tag i personer som ville ställa upp.

– Vi har många medlemmar i Grön Ungdom som inte vill stå på listan. Det kan vara att de inte är tillräckligt engagerade, nya, eller skrivna i kommunen men studerar på annan ort, säger Eva Fernandez Bjarnestam.

Eva Fernandez Bjarnestam toppar Miljöpartiets lista till kommunvalet.
Foto: Charlotte Stjernkvist
Eva Fernandez Bjarnestam toppar Miljöpartiets lista till kommunvalet.

Tvåa på listan är Dan Stålsmeden, som har varit medlem i partiet tidigare, gjort ett uppehåll men är tillbaka igen. På tredjeplats står Greta Johansson.

Eva Fernandez Bjarnestam är bosatt i Hultanäs, i Uppvidinge kommuns nordligaste områden. Hon har varit aktiv inom Miljöpartiet i Uppvidinge under flera års tid. Partiet har i nuläget ett mandat i kommunfullmäktige som innehas av Kent Helgesson. Kent Helgesson lämnade Miljöpartiet i mitten av oktober förra året, men sitter kvar på sin plats i kommunfullmäktige som politisk vilde.

Miljöpartiet vill föra en politik som gör Uppvidinge till en mer hållbar och attraktiv kommun. Det handlar bland annat om att göra det lättare att bo på landsbygden för att öka inflyttningen. En bättre kollektivtrafik bidrar till en ökad inflyttning och hur skolorna fungerar är också viktigt för att människor ska vilja flytta hit och placera sina barn i Uppvidinge, anser hon.

Miljöpartiet vill också se färre administrativa uppgifter för lärarna och därmed mer tid till undervisning.

– Vi behöver också mer ekologisk mat i skolorna och äldreomsorgen. Där ligger vi inte alls bra till och har ännu inte nått de mål som skulle ha uppnåtts år 2010 då 25 procent av kostbudgeten skulle vara ekologisk, säger Eva Fernandez Bjarnestam och fortsätter:

– Kommunen måste sträva efter att ge barn och äldre en så giftfri mat som möjligt. Vi vill gärna ha svenskt och närodlat och här i kommunen har vi ju en del köttproducenter. Ekologiska grönsaker kan vara svårare att få tag i på nära håll.

Att värna om den biologiska mångfalden är också en hjärtefråga för Miljöparitet. Det kan vara besvärligare att genomföra ändringar på kommunnivå, men hon anser att Uppvidinge kommun kan vara en föregångare. Bland annat i hur kommunen sköter om sin skog.

– Det är ju mycket en statlig fråga. Jord- och skogsbruk kan inte kommunen påverka så mycket. Men vi kan vara ett föredöme i hur vi sköter det vi äger.

Det ska bli lättare för kommuninvånarna att leva på ett miljövänligt sätt. MP vill se fler laddstolpar i kommunen, en fossilfri energiförbrukning och bättre avloppsrening.