Stor skogsbrand i länet – åtta stationer var på plats

Klavreström Artikeln publicerades

Under tisdagsförmiddagen utbröt en större skogsbrand strax öster om Klavreström. Åtta brandstationer var på plats för att bekämpa elden.

Strax före lunchtid under tisdagen kom flera larm om en skogsbrand öster om Klavreström och Norrhult i Uppvidinge kommun. Skogsbrandens spridning var omfattande och Räddningstjänsten Östra Kronoberg drog igång en stor insats. Värends räddningstjänst hjälpte också till med bland annat stabsfunktionen och att samordna arbetet.

Räddningsstyrkor från Åseda, Norrhult, Växjö, Linneryd, Braås, Alvesta, Korsberga och Kosta ryckte ut för att hjälpa till vid brandområdet.

Drygt 30 brandmän jobbade med att försöka bygga upp en begränsningslinje.
Foto: Annika Niquet
Drygt 30 brandmän jobbade med att försöka bygga upp en begränsningslinje.
Roger Pettersson, insatsledare på Värends räddningstjänst.
Foto: Annika Niquet
Roger Pettersson, insatsledare på Värends räddningstjänst.

När Smålandspostens utsände träffade Roger Petersson, räddningschef i beredskap vid Värends räddningstjänst, ute på brandplatsen vid halv tretiden under tisdagen beräknades skogsbranden ha spridit sig till att omfatta 300 gånger 300 meter.

– Vi kraftsamlar nu för att försöka ringa in branden och hindra den från att sprida sig vidare. Ingen bebyggelse är hotad i nuläget och det brinner i sydöstlig riktning, sa Roger Petersson då till Smålandsposten.

Han berättade även att brandmännen först hade svårt att lokalisera branden på grund av all rök.

Senare under eftermiddagen användes en helikopter för att bekämpa branden på ett effektivt sätt. Helikoptern kommer att vara med under resten av kvällen. Från och med klockan åtta ikväll har man dragit ner på personalstyrkan eftersom branden är under kontroll. Vattenspridare kommer även att sättas ut under natten.

Eftersom vinden är ombytlig och opålitlig kommer man sannolikt behöva vara på plats i flera dagar enligt räddningstjänsten.

När Smålandsposten pratade med Per Pettersson, räddningschef vid räddningstjänsten Östra Kronoberg under tisdagskvällen kunde man konstatera att läget har lugnat ner sig.

– Räddningsarbetet går som planerat och branden är under kontroll. Det är fortfarande områden som inte är helt släckta och vi kommer att fortsätta arbetet även under onsdagen. När branden är släckt kommer markägaren att få ta över ansvaret, säger han.

Under natten kommer det fortfarande att finnas tre till fyra brandmän på plats i skogen. På onsdagen kommer man återigen att sätta in full styrka som vanligtvis ligger på trettio till tjugo räddningstjänstemän.

Det är andra gången på en dryg vecka som en större skogsbrand rasar i Uppvidinge kommun. Den 1 juli bekämpade mellan 40 och 50 brandmän plus en helikopter en brand strax nordväst om Åseda.