Lövsjö Loghouse har börjat bygga möbler

Uppvidinge Artikeln publicerades

Lövsjö Loghouse har under hösten fått uppmärksamhet för sina rustika möbler. För att kunna möta efterfrågan har företaget nu flyttat in i Trivselhus nedlagda husfabrik i Näshult.

Lövsjö Loghouse, som drivs av Erik och Johanna Hjärtfors, har hyrt in sig i en 250 kvadratmeter stor fabrikshall i gamla Solängs Träindustri, som Trivselhus numera äger och använt för husproduktion från 1997 till och med 2010.
– Här kan vi hålla en temperatur på 15-16 grader och det krävs när vi ska jobba med mer nedtorkat virke för möbelproduktion, förklarar Erik Hjärtfors.
Timringshallen hemma i Lövsjö några kilometer bort är en kallhall, som lämpar sig bättre för företagets ursprungliga produktion, som utgörs av timrade stugor och som fortfarande finns kvar.
Lövsjö Loghouse har arbetat med inredning sedan en tid tillbaka, och marknadsfört bland annat lösa timmerväggar som kan monteras upp i vilket modernt hem som helst.
Under året som gått har man på allvar kommit igång med möbelproduktion också.
Att det överhuvudtaget blev möbelproduktion har inte sin förklaring i någon uttänkt affärsstrategi.
– Det var ju så att en del som köpt timmerhus hade svårt att hitta bra möbler som passade i den rustika miljön, förklarar Erik Hjärtfors.
Hustrun Johanna fyller i:
– Och så har jag beordrat Erik att bygga en del saker till oss själva. Eftersom jag hade en timmerman att tillgång och massor med plank liggande därhemma så var det naturligt!
En dag när hon inte hade så mycket att göra satte hon sig och skrev brev till kända inredare, för att marknadsföra Lövsjö Loghouse. Äntligen Hemmas inredare Jimmy Schönning var en av dem som fick brev och han hörde av sig.
– Jag hade ju glömt att berätta för Erik om breven jag skickat, så han visste inte riktigt vad det var frågan om när Jimmy Schönning ringde, förklarar Johanna.
– Nej, jag visste väl inte heller riktigt vem han var, erkänner Erik.
Samtalet förlöpte dock väl, och för att göra en lång historia kort legotillverkar Lövsjö Loghouse nu ett bord plus en pall och en bänk åt Jimmy Schönnings företag.
Vid en skogsmässa på Elmia fick Lövsjö Loghouse också kontakt med TV-journalisten Linda Lindorff, mest känd från Bonde söker fru.
– Vi var den enda montern på Elmia som hade spetsgardiner, och när hon sprang förbi där stannade hon till och blev intresserad. Hon designade ett bord som vi byggde åt henne och det har blivit efterfrågan på det sedan hon själv bloggat om att vi tillverkat det åt henne, berättar Johanna Hjärtfors.
Bordet väger runt 100 kilo, och är minst sagt rustikt. Det har fått en infärgning som gör att virket ser riktigt gammalt ut.
– I det rustika har vi hittat en nisch som inte så många andra gett sig in i, konstaterar Johanna.
Med tanke på bordens konstruktion och vikt levererar Lövsjö Loghouse dem till ort och ställe. Den här veckan har företaget forslat fyra bord till kunder i Stockholm.
– Vi transporterar, bär in och monterar, konstaterar Johanna Hjärtfors.