Polis fick tillkallas vid föreställning på skola

Uppvidinge Artikeln publicerades

Teaterföreställningen Smålands mörker fick avbrytas när den skulle visas för eleverna på Uppvidinge gymnasieskola. Orsak: Några elever kände sig kränkta och störde föreställningen. Skådespelaren tvingades sätta sig i säkerhet och polisen fick gripa in.

Det var i måndags som Regionteatern skulle visa föreställningen Smålands mörker i Åseda, som handlar om fascism och mörker. Den skulle framföras i en monolog ur huvudpersonen Eriks perspektiv. I bakgrunden visades tecknade bilder på bland annat nakna kroppar och könsorgan, bilder som gjorts av författaren av romanen som föreställningen bygger på, Henrik­ Bromander. Teckningar­na ska ha upprört några­ elever och de lämnade till att börja med lokalen. Eleverna kom sen tillbaka och störde föreställningen. Bland annat ska de ha rivit ner skydd som satt för fönstren och skrikit i lokalen.
– Vi blev chockade och kränkta över det som visades, bland annat var det bilder med sexuellt innehåll, säger en av dem som lämnade lokalen.
Eleverna säger att de inte ska ha blivit informerade av skolan vad som skulle komma att visas, förutom att det handlade om politik och en man med drogproblem. Anledningen till att eleverna bestämde sig för att gå in i lokalen igen var för att de fått sms av personer som var kvar att de inte fick lämna föreställningen, trots att de kände sig kränkta och förödmjukade, något som rektorn på skolan inte håller med om.
– Vi har förberett dem med det material vi har fått utskickat av Region­teatern, sen visste vi ju inte vad pjäsen innehöll och visade för bilder. Tycker man att ett innehåll är stötande så är det alltid okej att lugnt och stilla gå därifrån, vilket de inte klarade. De trodde att de andra inte fick lämna, men så är inte fallet, säger skolans rektor Kent Ericsson.
Hur ser du på situationen som uppstod?
– Det är ju oerhört olyckligt att vi inte hade möjlighet att visa färdigt föreställningen för elever­na. Men det är också klart olyckligt att elever blev upprörda, säger Kent Ericsson, som tror det handlar om ett missförstånd och därför blev så tumultartat.
Efter tumultet som uppstod ville skådespelaren ta en paus, men föreställningen avbröts och spelades aldrig färdigt. Skådespelaren vill inte uttala sig om händelsen och känner­ att han behöver bearbeta­ det som hänt. Där­emot säger Magnus Holm, vd för Regionteatern Blekinge, Kronoberg att det hela är väldigt olyckligt.
– Det är fruktansvärt och hemskt att behöva känna sig så otrygg i sin arbetssituation. Det är väldigt allvarligt och att det ska hända, det är inget vi hade väntat oss, det finns inte på kartan, säger Magnus Holm.
Personal från skolan ringde till polisen och berättade att det var bråk i sport­hallen i Åseda och två patruller åkte dit.
– Det ska ha varit hotfull stämning mellan elever och teaterensemblen, där en person fick sätta sig i säkerhet. Det ligger en anmälan om ofredande, säger Pär-Axel Tobiazon närpolischef.
– Det är inte fel att visa en teaterföreställning, skulle vi in och censurera det skulle vi vara inne och trampa på det fria ordet, säger rektor Kent Ericsson. Det är olyckligt att det händer en sådan här sak, men det var många elever som gärna hade sett slutet på föreställningen.
Han har pratat med eleverna om händelsen och kommer att föra fler samtal med de som skapade tumultet.