Annons

(S) vill ta bort kommunalt veto

Vid tisdagskvällens vindkrafthearing var alla partier utom socialdemokraterna överens om att det är bra att kommunerna har vetorätt och kan stoppa vindkraftetablering.
Uppvidinge • Publicerad 14 augusti 2013
I panelen satt från vänster Toralf Alfsson (SD), Zinar Canpolat (V), Tina Ehn (MP), Irene Oskarsson (KD), Johan Hult (M), Karin Nilsson (C) och Carina Adolfson Elgestam (S).
I panelen satt från vänster Toralf Alfsson (SD), Zinar Canpolat (V), Tina Ehn (MP), Irene Oskarsson (KD), Johan Hult (M), Karin Nilsson (C) och Carina Adolfson Elgestam (S).Foto: 
ErsättningVem ska ersätta mig för värdeminskningen på min fastighet? Det frågade Bengt Linnér, Norrhult. Som bänkgranne till höger om sig hade han för övrigt Bengt-Göran Linnér som är delägare i det vindraftverk som han är starkt kritisk till.Foto: Stewe Jonsson
ErsättningVem ska ersätta mig för värdeminskningen på min fastighet? Det frågade Bengt Linnér, Norrhult. Som bänkgranne till höger om sig hade han för övrigt Bengt-Göran Linnér som är delägare i det vindraftverk som han är starkt kritisk till.Foto: Stewe JonssonFoto: 
Love Eriksen från Uppvidinge Fågelklubb tyckte till skillnad från många andra inte att tiden för tillståndsprocessen är för kort. Det kan ta flera år att kartlägga beståndet av fåglar.
Love Eriksen från Uppvidinge Fågelklubb tyckte till skillnad från många andra inte att tiden för tillståndsprocessen är för kort. Det kan ta flera år att kartlägga beståndet av fåglar.Foto: 
? När det kommer ett storföretag och vill investera i Uppvidinge så måste man nog se att det är något positivt för kommunen, sa Carina Adolfson Elgestam (S).
? När det kommer ett storföretag och vill investera i Uppvidinge så måste man nog se att det är något positivt för kommunen, sa Carina Adolfson Elgestam (S).Foto: 

När frågan om den kommunala vetorätten gick laget runt, var Carina Adolfson Elgestam (S) tydlig:

– Vi är emot vetorätten.

Annons

Någon chans att utveckla sitt svar fick hon tyvärr inte.

Övriga partier var alla positiva till att en kommun kan säga nej till vindkraft, även om de flesta påpekade att det är viktigt att det finns på förhand givna spelregler som företagen känner till, så att de slipper överraskas under processens gång.

– Vi vill värna självbestämmandet, och det krävs en lokal acceptans om det ska gå att bygga ut vindkraften, sa Johan Hultberg, (M).

Det var Uppvidinge kommunfullmäktige som stod bakom vindkrafthearingen, och den har kommit till som en följd av att många kommuninvånare efterfrågat mer information om vindkraften.

Moderator var den av staten utsedde vindkraftsamordnaren Lennart Värmby, som inledde med att informera om hur elcertifikaten fungerar, hur energiproduktionen i Sverige ser ut i dag, hur vindkraftsetableringarna är spridda med mera. Bland annat konstaterade han att Kronobergs län, liksom hela det sydligaste elområdet, har ett stort underskott på elproduktion i förhållande till förbrukningen.

I panelen satt riksdagsledamöterna Toralf Alfsson (SD), Tina Ehn (MP), Irene Oskarsson (KD), Johan Hultberg (M), Karin Nilsson (C) och Carina Adolfson Elgestam (S), de tre sistnämnda från Kronobergs län. Vänstern representerades av snabbinkallade Zinar Canpolat, ledamot av distriktsstyrelsen.

Negativ mot vindkraften i allmänhet och en utökning av produktionsmålen i synnerhet var endast Toralf Alfson (SD), från Kalmar.

– Varför skulle vi öka produktionen av vindkraftel om vi redan nått målet för förnyelsebar energi 2015? Följden blir bara att vi använder våra elcertifikat för att subventionera el som exporteras till Polen och Tyskland, sa han.

Mest positiv till vindkraft, och också mest negativ till kärnkraften, var miljöpartiet.

– Vi vill ha målet 100 procent förnyelsebar energi, sa Tina Ehn (MP), men tyckte liksom övriga att det är mycket viktigt att man lyssnar på människor där vidkraften ska byggas.

Annons

Tina Ehn förklarade också att miljöpartiet anser att alla närboende ska ha rätt att köpa andelar i vindkraftverk.

En och annan i publiken tog chansen att ställa frågor. Bengt Linnér i Norrhult, som bor på en strandtomt och har ett vindkraftverk 700 meter från sig på andra sidan sjön, frågade vem som ska betala värdeminskningen på hans fastighet. Han hade för övrigt hamnat som granne i bänkraden med Bengt-Göran Linnér som är delägare i det aktuella vindkraftverket.

– Värdeminskning på en fastighet är inte en statlig angelägenhet i det här fallet, förklarade Lennart Värmby.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons