Skolförvaltningschefen entledigas omgående från sitt uppdrag

UPPVIDINGE Artikeln publicerades
Mikael Falk
Mikael Falk

Uppdaterad text.

Det extrainsatta kommunstyrelsemötet på torsdagsförmiddagen, som endast hade en punkt att behandla, beslutade att omgående entlediga skolförvaltningschef Mikael Falk från sitt uppdrag. Nu väntas förhandlingar för hur avskedet kommer att se ut.

– Det är ett omgående entledigande, sen ska det förhandlas och se vad man kommer fram till, säger Landsbygdspartiet Oberoende i Uppvidinges toppnamn Kent Helgesson (LPo).

Förslaget att omedelbart ta Mikael Falk ur tjänst lades av Socialdemokraterna och Landsbygdspartiet i Uppvidinge. Kent Helgesson (LPo) anger anledningen att det har framkommit att skolpersonalen helt tappat förtroendet för skolchefen. Mikael Falk har också fått utstå kritik under en lång tid.

– Kan man inte leda en verksamhet, så kan man inte vara vara kvar. Vi betalar en hög lön för att det ska fungera, säger Kent Helgesson till Smålandsposten.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Torbjörn Gustafsson (C), är kritisk till att ärendet lades in som ett extramöte, och inte behandlades i samband kommunstyrelsens ordinarie sammanträdesdag på tisdag i nästa vecka.

– Det är ytterst obehagligt att man gör en sån här affär av det för att det kommer en valdag emellan. Visst är det en brist att inte få en tillräcklig andel av personal med sig, men att en tjänsteman blir slagträ i en valvecka är inte snyggt skött, säger Torbjörn Gustafsson.

För honom är förtroendefrågan för skolchefen dubbel.

– Att skolledningen behöver förnyas, det är klart. Men den tjänsteman som politiker vill avsätta, har också lyckats skaffa ekonomiska resurser till skolan, och vänt ett förväntat budgetunderskott till ett överskott. Och varit drivande i satsningen då samtliga lärare i grundskolan fick ett lönepåslag i Lärarlyftet. Det är resurser som vi har behövt, som vi inte blivit tilldelade i kommunfullmäktige utav samma politiker som nu vill få bort honom, säger Torbjörn Gustafsson.

Men efter torsdagens möte stod det klart. Förvaltningschefen togs ur sin tjänst omedelbart efter mötet.

Niklas Jonsson (S) har tidigare inte öppet velat diskutera personalärenden, vilket han vidhåller.

– Som jag har sagt förut kommenterar jag det inte i nuläget. Det tar vi när ärendet är så långt gånget att vi vet hur det blir, tills dess har jag inget mer att tillägga, säger Niklas Jonsson.

Centerpartiet yrkade på en annan hantering. Vilket backades upp av Sverigedemokraterna.

– Jag hade velat ha en helhetslösning först, med en färdig tillförordnad chef, innan man tog ett sånt här beslut, säger Torbjörn Gustafsson.

Anders Ljungqvist (SD) svarade:

– Jag hade hoppats att man kunde ta det här nästa vecka på kommunstyrelsens ordinarie sammanträde, så man hunnit göra en riktig analys på vad det här innebär. För nu står Uppvidinge utan skolledning.

Nu väntas vidare förhandlingar att avsluta tjänsten enligt praxis.