Skolgranskningen: Nottebäcksskolan

Nottebäck/Uppvidinge Artikeln publicerades

Det har varit turbulent i Uppvidinges skolor de senaste två åren. Nu startar Smålandsposten om en artikelserie om vad som har hänt och vad politikerna och tjänstemännen vill med skolans framtid. Det här har hänt på Nottebäcksskolan (i urval).

Det har varit turbulent på Nottebäcksskolan och Uppvidinge gymnasium de senaste åren. Lärare och föräldrar samt Skolinspektionen har riktat kritik mot kommunen.
Foto: Filip Bolmgren
Det har varit turbulent på Nottebäcksskolan och Uppvidinge gymnasium de senaste åren. Lärare och föräldrar samt Skolinspektionen har riktat kritik mot kommunen.

November 2016. Skolorna i Uppvidinge får nya rektorsområden. Oroliga föräldrar skriver brev till kommunen och föreslår en annan typ av lösning men får nej av förvaltningschef Mikael Falk.

November 2016. Fyra rektorstjänster är vakanta i kommunen. Förvaltningschef Mikael Falk säger till Smålandsposten att det inte är något ovanligt att rektorer byter jobb.

Maj 2017. Fyra lärare säger upp sig samtidigt från Nottebäcksskolan efter missnöje med skolledningen. De uppger till Smålandsposten att de egentligen inte vill säga upp sig men missnöjet är för stort.

– Vi känner att vi fått så oerhört dåligt bemötande gång på gång att man till slut söker sig bort, säger en av lärarna.

Lärarna skickade ett dokument på 18 punkter till skoleldningen där både kränkande uttryck och kompetensbrister redovisas. De uttrycker också att ledningen härskar. Men förvaltningschef Mikael Falk säger till Smålandsposten att han inte vill spekulera i varför lärarna slutar.

Maj 2017. Vänsterpartiets Mikaela Gross skriver i ett debattinlägg i Smålandsposten där hon riktar skarp kritik till förvaltningschef Falk. ”Han har nonchalerat och blundat för all information från personalens, fackets och lärarnas sida”.

Åke Carlsson, kommunalråd för Centerpartiet sa i en artikel i Smålandsposten i början av september samma år att han tror att missnöjet mot skolledningen bara rör sig om en liten grupp lärare.

– Det är inte bra när en liten grupp går ut och säger att de talar för alla. Det är inget massivt problem, men det är absolut något vi kommer att lyssna på.

Carola Therner, ordförande i Lärarförbundet Uppvidinge, svarade på Åke Carlsons uttalande i en debattartikel i Smålandsposten.

– Gruppstorleken är för övrigt ingen viktigt aspekt i den här konflikten när synpunkterna som framför är så allvarliga, skrev Carola Therner.

Då hade 19 personer slutat inom skolan under det senaste året.

– Kommunalrådet kallar detta för "inget stort problem". Vi säger: Ta detta på största allvar.

Ny rektor anställs på heltid på Nottebäcksskolan våren 2018. Senaste åren har det bara funnits en på deltid. Turbulensen ska få ett slut.

Juni 2018. Patrik Davidsson (C) säger till Smålandsposten att han vill byta ut skolledningen om han vinner valet. Efter intern kritik valde han dagen efter att dra tillbaka sitt uttalande.

I samma månad rapporterar Smålandsposten att ännu en lärare har sagt upp sig i kölvattnet på turbulensen som varit.