Slogs med asylsökande – anställd fick sparken

Uppvidinge Artikeln publicerades

En anställd vid ett asylboende i Uppvidinge kommun har polisanmälts för att ha slagits med en asylsökande – och för flera fall av dataintrång. Han har nu fått sparken.

Mannen arbetade vid ett asylboende i Uppvidinge kommun. I slutet av december i fjol hamnade han i handgemäng med en asylsökande och blev polisanmäld för misshandel.

– När vi fick reda på händelsen startade vi genast ett tillsynsärende och då uppdagades även att den anställde hade gjort en mängd otillåtna slagningar i vårt datasystem, berättar Jan Ekdahl, Migrationsverkets enhetschef i Kronobergs län.

En anmälan mot den anställde skickades in till Migrationsverkets personalansvarsnämnd. I anmälan redogjordes för slagsmålet och att den anställde utan tillstånd utfört ett stort antal slagningar i IT-systemet och därmed "grovt åsidosatt sina skyldigheter i anställningsavtalet gällande sekretess och tillförlitlighet".

Nämnden beslutade för en tid sedan att mannen skulle avskedas.

Hur ser ni på det inträffade?

– Vi ser jätteallvarligt på detta. Något sådant här får ju bara inte hända, säger Jan Ekdahl.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Smålandsposten så godkänner du samtidigt våra regler.

På smp.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på smp.se. På tider då Smålandspostens webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på smp.se

smp.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på smp.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Smålandsposten som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.