Sökaren Catarina vill hjälpa andra

Uppvidinge Artikeln publicerades

inre energi. Catarina Bäckstrand var aktiv överallt och susade fram genom livet. Men sökaren i henne fann till slut att välbefinnandet börjar i oss själva och i dag hjälper hon människor att hitta sin inre energikälla.

Catarina Bäckstrand bor i Klockelund, i Norrhult, ett rött hus beläget bredvid 31:an på gränsen mot storskogen. Där har hon en mottagning för att kunna erbjuda bland annat tjänsten energimassage.
Men vid intervjutillfället föredrar hon att bjuda på en kopp kaffe med tilltugg på caféet vid Rosdala glasbruk, och där rinner minuterna snabbt i väg till ett par timmar.
– Det är så lätt att vi bara hade fokuserat på en del av det jag håller på med om vi hade satt oss hemma på mottagningen, förklarar hon under promenaden dit, i soligt men kylslaget aprilväder.
Just för tillfället är massageverksamheten i idylliska Klockelund inte så omfattande, hon lägger mycket av sin tid till att förbereda en stor konferens i Växjö konserthus 26 april; Hjärnan, kroppen, tanken. Dit kommer fem föredragshållare och en sångerska, alla med budskap som ska hjälpa människor att hitta kraft och energi, läkedom och balans i tillvaron.
Den här balansen har Catarina Bäckstrand letat efter hela sitt liv.
– Jag har varit en sökare hela livet, så är det, säger hon.
Hela livet har hon också strävat efter att hela tiden prestera bättre, och har haft svårt att vara nöjd med de resultat hon uppnått. Det ledde till att hon på 1990-talet behövde få hjälp av en samtalsterapeut, när hon skulle kombinera studier, föräldraskap, politiskt engagemang och fritidsprojekt av olika slag. Fast då hade hon inte full insikt och efter ett tag slutade hon gå till terapeuten eftersom hon ansåg att andra behövde hans tid bättre än hon själv.
Diverse stressymptom har hon lidit av hela livet, men nu är de i stort sett borta.
Att samtala över en bit ljummen äppelkaka och nybryggt kaffe är ganska lätt, verkar det som. Att veta att de flesta som bor i bygden kommer att läsa om livsvalen hon gjort är svårare. Hon tvekar och funderar på hur personlig hon ska bli, men fortsätter att berätta om händelser som påverkat henne på djupet.
Den stora vändpunkten för Catarina Bäckstrand kom när hennes dåvarande make blev allvarligt sjuk för sju, åtta år sedan. Då föll bitarna på plats och den kunskap eller övertygelse som hon sökt hela livet fanns plötsligt framför henne.
I dag ser hon sig inte som offer, vare sig för sjukdomar eller känslor.
– Jag brukar säga; det handlar inte om hur du har det utan om hur du tar det, säger hon.
Kanske inte helt enkelt att förstå, men om man sammanfattar det så här: Allt det du råkar ut för av händelser eller sjukdomar har sin grund i något du varit med om tidigare i detta livet eller i ett tidigare, exempelvis en svår situation i din barndom. Du har fått ett avtryck i din hjärna och detta avtryck gör att du någon gång i livet kan utveckla sjukdomssymptom. Eller så kan detta avtryck leda till att du låter dig utsättas för olika händelser.
– Jag har slutat att se på mig själv som ett offer. Det gäller att hitta orsaken till varför man drabbas av olika saker och ta ansvar för att åtgärda den. Analysmodellen heter metamedicin och när man vet vad orsaken är kan man bli av med symptomen genom exempelvis terapeutisk behandling eller healing, det vill säga helande, förklarar hon och tillägger:
– Handlar det om livshotande sjukdomar så ska man naturligtvis konsultera den traditionella skolmedicinen också.
Sedan några år tillbaka driver Catarina Bäckstrand företaget Entirety AB. Där använder hon kunskaper inom en rad områden; hon har utbildat sig inom energimassage och ledarskap, hon har utbildat sig till stresscoach och mentor och håller på att genomgå en dansk utbildning till samtalsterapeut, som är godkänd av danska socialstyrelsen.
Att anordna utbildningar är en del av verksamheten och konferensen i Växjö är hennes första stora arrangemang. Dit har hon bjudit in Sanna Ehdin, Susanne Billaner, Deva Laya Guleng, Åsa Brita Simonsson, Britt H Cassergren samt den riksbekante läkaren Jan Oleby, som fått tillåtelse att använda healing i sin verksamhet.
– Det här är föreläsare som betyder oerhört mycket för mig själv, säger Catarina Bäckstrand.
Och efter fjärde koppen kaffe råder det ingen tvekan om vad hon numera brinner för; att föra de kunskaper hon förvärvat vidare till andra.
– Min drivkraft är att få ut ett budskap om kroppens läkningsförmåga.