Starkast valresultat gjorde Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna

UPPVIDINGE Artikeln publicerades
Uppvidinge
Uppvidinge

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är de två partier som ökade mest när man jämför med resultatet i förra valet. Socialdemokraterna och Centerpartiet är de två största partierna i Uppvidinge, trots att Centerpartiet backade. Sverigedemokraterna och Centerpartiet är nu nästan lika stora i Uppvidinge.

Socialdemokraterna gjorde ett starkt val och fick 33,8 procent av väljarnas röster i Uppvidinge. Det är en uppgång med fyra procentenheter i jämförelse med förra valet. Centerpartiet fick 18,6 procent, och backade med 8,6 procentenheter. Socialdemokraterna plockar ett mandat och Centern tappar tre.

Sverigedemokraterna tog ett kliv framåt och stärker sin position med ytterligare två mandat i Kommunfullmäktige, och blir lika stora som Centerpartiet. Endast sju röster skiljde partierna åt efter sammanräkningen. SD fick 18,5 procent av väljarnas röster. De ökar med 3,1 procent.

Moderaterna är fjärde största parti, och plockar ett mandat i Kommunfullmäktige.

Vänsterpartiet ökar med 1,1 procent. De behåller sina två mandat i kommunfullmäktige. Kristdemokraterna ökar 0,6 procentenheter, behåller 1 mandat i Kommunfullmäktige.

Miljöpartiet förlorade sitt enda mandat.

Niklas Jonsson (S) sade till Smålandsposten under valkvällen att om valresultaten står sig kommer de att söka stöd för en majoritet. Men inte hos Sverigedemokraterna.

Fakta

Valet 2018 resultat

Mandat fördelning, sammanlagt 35 mandat i Kommunfullmäktige:

S: 12 (+1)

C: 7 (-3)

SD: 7 (+2)

M: 4 (+1)

LPo: 2 (lika)

V: 2 (lika)

KD: 1 (lika)

Miljöpartiet tappade sitt mandat.

 

Visa mer...