Väljarna valde för maktskifte

UPPVIDINGE Artikeln publicerades

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna blev valets stora vinnare i Uppvidinge.

Centerpartiet backade kraftigt.

S öppnar dörren för samarbete över partigränserna, men utesluter SD.

När den första sammanräkningen är klar står Socialdemokraterna som kommunfullmäktigevalets stora vinnare. Samtidigt svek väljarna Centerpartiet, som backade rejält. Sverigedemokraterna fick fler röster än i förra valet, och är nu nästan lika stora som Centern. Med en hårfin skillnad är SD tredje största parti, när endast sju röster avgjorde rangordningen. Moderaterna knep ytterligare ett mandat och Miljöpartiet klarade inte spärren, och föll ur. Landsbygdspartiet och Vänstern, samt Kristdemokraterna gjorde ett stabilt val.

Just nu ser det ut som att Socialdemokraterna tar på sig ledartröjan kommande mandatperiod.

Niklas Jonsson (S).
Niklas Jonsson (S).

– Alla röster är inte räknade än, så vi väntar in det slutgiltiga resultatet innan vi vet, säger Niklas Jonsson (S) till Smålandsposten.

Men efter en första sammanräkning av de fem valdistriktens röster har Socialdemokraterna en klar majoritet. Niklas Jonsson meddelade redan under valvakan att om de fortsätter den starka ledningen, kommer de söka stöd för att bilda en majoritet. Den här gången med S i spetsen.

I kommunvalet 2014 slog sig Centern ihop med Kristdemokraterna och bildade en majoritet med stöd av Socialdemokraterna, trots att S hade flest mandat i kommunfullmäktige som enskilt parti. Socialdemokraternas toppnamn Camilla Ymer (S), var då ny i sammanhanget och blev oppositionsråd, medans Centerns tunga namn Åke Carlson (C) tilldelades kommunstyrelsens ordförandepost, vilket gjorde att kommunen upplevdes som Centerstyrt.

– Nu i efterhand kan man se att det inte var så bra för oss, säger Niklas Jonsson (S).

2017 bröt Socialdemokraterna samarbetet med Centern. Mycket för att kunna bli tydliga i sin politik och visa väljarna att det är skillnad mellan C och S. Och samtidigt stärka sin egen partiroll. Ett beslut som verkar ha gett resultat.

– Vi tror, och det har vi också fått ett kvitto på, att väljarna gärna vill se en förändring, säger Niklas Jonsson.

Det är i kölvattnet av en något turbulent mandatperiod som Socialdemokraterna ser ut att ta vid. Men partiet ser framåt.

– Centern har väl inte lyckats så bra med sin personalpolitik. Det har varit utköp av chefer, och man har inte stöttat upp på det viset från politiken, som jag tycker man skulle ha gjort, säger Niklas Jonsson och fortsätter:

– Vi måste stå upp bakom våra chefer framöver och ge dem rätt förutsättningar från politiken. Och stå för de beslut som vår personal ska jobba igenom.

Och när S är starkare än C, är ett nytt samarbete inte uteslutet, även om det inte är det enda scenariot i nuläget.

– Det finns flera! Vi har helt andra förutsättningar med den valutgång som det ser ut att bli nu. Men ett är uteslutet, det har vi deklarerat på både central och lokal nivå, att SD blir det inte.