Kafé de Luxe bryter samarbete med kafferosteri - på grund av politiska åsikter

Åseda Artikeln publicerades

Kafé de Luxe bryter samarbetet med Smålands Kafferosteri. Orsaken är att Simon Bring som driver företaget är aktiv inom Sverigedemokraterna.

– Det är tråkigt att man väljer bort lokalt samarbete på grund av politiska intressen, säger Simon Bring.

Simon Bring kandiderar för Sverigedemokraterna och driver företaget Smålands Kafferosteri.
Simon Bring kandiderar för Sverigedemokraterna och driver företaget Smålands Kafferosteri.

Det var under en matmässa för drygt ett år sedan som Simon Bring, ägare till lokalföretaget Smålands Kafferosteri i Åseda, fick kontakt med Kafé de Luxe. Det slutade med ett lokalt samarbete där företaget levererade Smålandskaffe till kaféet.

Nu har Kafé de luxe valt att bryta samarbetet på grund av att Simon Bring kandiderar för Sverigedemokraterna till regionfullmäktige i Kronoberg och till kommunfullmäktige i Uppvidinge kommun.

– Jag är inte en sådan person som propagerar hur som helst. Jag upplever att det redan är polariserat i samhället ändå. Därför blev jag förvånad över att just jag blir utsatt för det här, säger Simon Bring och fortsätter:

– Lokala samarbeten är det viktigaste vi har och man måste kunna samarbeta oavsett politisk tillhörighet.

Simon Bring är dock noga med att poängtera att han inte är ute efter att smutskasta restaurangen.

– Jag ville bara lyfta frågan om det verkligen är nödvändigt att man måste välja mellan politik eller samarbete, säger han och fortsätter:

– För min del så är lokal samverkan av största vikt, mycket viktigare än politiska färger. Jag handlar med människor från samtliga olika partier, det viktigaste för mig är att jag kan samverka med aktörer i den bygd där jag själv verkar.

När Smålandsposten försöker nå Kafé de Luxe för en kommentar hänvisar de till sin Facebooksida. I ett inlägg skriver restaurangen om sin syn på saken.

”Vi tror i grund och botten på samarbeten snarare än bojkott, men ibland kommer tillfällen då vi tydligt måste markera vår ståndpunkt. Genom att välkomna alla människor till oss hoppas vi möjliggöra oväntade möten och öka toleransen mellan människor med olika bakgrunder. Men att servera ett kaffe som rostas av en politiskt aktiv Sverigedemokrat blir istället som ett ställningstagande för partiet, något vi aldrig kan stå för.” skriver de.

De skriver även att de tycker att Sverigedemokraterna skadat Sverige genom att komma in i det politiska rummet.

”Med siktet inställt på folkets rädsla sprider de misstro människor emellan. I det land där tillit och öppenhet människor emellan länge varit en grundsten, växer nu istället misstänksamhet, rädsla och hat.”