Valet 2010

Testa din partifärg

Valet 2010 Artikeln publicerades

Svårt att bestämma dig inför höstens val? På smp.se kan du nu göra ett test för att se vilket parti du står närmast. Vi provkörde det på två av våra politiker.

- Tänk om man blir något helt annat än det man är, säger Rebecca Elmforsen (m) innan Smålandspostens test börjar.
Hon står med på moderaternas lista till kommunfullmäktige. Vår andra testperson, Hugo Hermansson, står med på socialdemokraternas kommunlista inför valet i höst.
De båda fick börja med att testa blockkompassen, där testet visar om man står närmast de rödgröna eller alliansen. Det är utformat så att den som gör testet får ett antal påståenden, som de sedan får kryssa i till vilken grad de håller med.
- 100 % rödgröna, säger Hugo Hermansson när han är klar.
Rebecca Elmforsen blev också nöjd. Hon fick 96% alliansen. Sedan provade de partikompassen. Ett test med lite fler frågor. Där fick både Rebecca Elmforsen och Hugo Hermansson tänka till på flera frågor.
- Man vill ju gärna lägga till lite saker. Jag håller med men bara om det här eller det här händer, säger Hugo Hermansson.
Han hamnade närmast Vänsterpartiet i Smålandspostens test. Socialdemokraterna kom först på en fjärdeplats efter Feministiskt initiativ och Miljöpartiet. Men Hugo Hermansson säger att han brukar få det resultatet i liknande test.
- Det verkar som att det är lätt att hamna långt ut på kanterna, säger han.
Rebecca Elmforsens åsikter visade sig ligga närmast moderaternas, tätt följt av de andra allianspartierna. Hon tycker att det är en bra idé att göra ett test för att få en fingervisning innan valet.
- Framförallt kan det få människor att börja tänka på frågor som de tidigare kanske inte har funderat över, säger hon.