Påven lämnar ämbetet

Världen Artikeln publicerades

Påven Benedictus XVI planerar att lämna sitt ämbete inom kort, uppger italienska nyhetsbyrån ANSA. I ett uttalande uppger påven att bristande ork med koppling till hans höga ålder är orsaken till avgången, rapporterar Reuters.

I ett uttalande i samband med en helgonförklaring sade påven att han avgår den 28 februari.
Benedictus XVI är den äldste som valts till påve sedan 1700-talet. Det skedde i april 2005. Han är känd som förespråkare av traditionella katolska värden och lärosatser. Han har bland annat sagt att kondomer kan förvärra spridningen av aids. Han har anklagats för att som kardinal ha "mörkat" fall där präster begått övergrepp på barn.
– Påven har uppgett att han kommer att avgå från sitt ämbete klockan åtta på kvällen den 28 februari, säger Vatikanens talesman Federico Lombardi enligt AFP.
– Som en blixt från en klar himmel, kommenterar kardinal Angelo Sodano, dekan för kardinalkollegiet, påvens tillkännagivande enligt den italienska dagstidningen Corriere della Sera.Påven själv säger att han avgår av egen fri vilja.
– Herre Gud! Detta är fruktansvärt ovanligt, det har inte hänt sedan 1417, kommenterar författaren och påveexperten Göran Hägg till TT.
– Den siste påve som avgick var Gregorius XII och även om räknar påvar före honom är det extremt ovanligt, det kanske har hänt en handfull gånger i historien, säger Hägg.