Tidningsmassaker skakar Frankrike – minst tolv döda

Världen Artikeln publicerades

Med extrem hänsynslöshet attackerade tre gärningsmän satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris. Mördarna, som skrek att de "hämnats profeten" innan de dödade minst tolv personer, jagas av tusentals poliser.

Polissirenerna ljöd över den franska huvudstaden i jakten på de tre gärningsmän som maskerade klev in på satirtidningens redaktion och öppnade eld med automatvapen. Omkring 3 000 poliser har mobiliserats och säkerhetsnivån i Paris höjts till högsta möjliga.
Den svarta flyktbilen har hittats övergiven, men gärningsmännen är fortfarande på fri fot.
Tecknaren Corine Rey berättar för L'Humanité att det var hon som, under vapenhot, släppte in skyttarna på redaktionen.
– Attacken varade fem minuter. Gärningsmännen talade perfekt franska och sade att de var från al-Qaida.
Charlie Hebdo är en av de tidningar som publicerat de omstridda danska profetteckningarna. Nyligen publicerade tidningen också en satirteckning på Twitter föreställande ledaren för jihadistgruppen Islamiska staten. Den utsattes 2011 för ett brandattentat.
Skottdramat ägde rum vid ett veckomöte, där många framträdande medarbetare närvarade. Gärningsmännen tycktes väl förberedda och tilltalade sina offer vid förnamn innan de öppnade eld.
– Vi har hämnats profeten! skrek de.
Bland de tolv döda finns två poliser samt tecknarna Jean Cabut och Stéphane Charbonnier. Ytterligare fyra personer är allvarligt skadade.
Trots att många människor – poliser, journalister och vanliga Parisbor – samlades nära attentatsplatsen rådde där lugn och stilla stämning, enligt TT:s medarbetare på plats. 57-åriga Isabelle Henry har läst Charlie Hebdo i 45 år och kom till platsen med en stor bukett rosor.
– Det är fruktansvärt, jag är här för att visa mitt stöd. Det här skrämmer mig, säger hon till TT.
Utanför avspärrningarna befann sig också 30-åriga Alexis Lenoble och 29-åriga Audrey Wolff som arbetar på en webbyrå intill redaktionen. De visste inte att tidningen låg i området, och Lenoble fick höra talas om attentatet när hans syster ringde och frågade om allt var okej.
– Frankrike känns särskilt hotat, eftersom vi deltar i många militära insatser i världen, säger han.
Audrey Wolff beskriver dådet som "overkligt". Hon är redan försiktig på allmänna platser, och säger att det känns som om någonting har ändrats i landet den senaste tiden.
– Det är någonting i luften. De tre sista månaderna har atmosfären förändrats, säger hon och berättar att det blivit vanligare att tunnelbanan stoppas på grund av bombhot.