1 800 gäster till bords

Växjö Artikeln publicerades

Världens fest blev under ett par timmar världens restaurang när 1800 gäster satte sig till bords i tältet på Stortorget på lördagen. God mat och dryck, men också tid för reflektion.
- Det här är en sagolik manifestation, summerar Kerstin Bjällebo Svenska kyrkans stora evenemang.

Välkommen till Världens restaurang, säger köksmästaren Per Bengtsson från podiet i mitten av tältet. De 1800 gästerna runt omkring applåderar och ställer sig sedan i led för att hämta mat. Den stora middagen på lördagskvällen är kulmen på festligheterna som pågått i Växjö sedan i ett par dagar.
Mycket hade alltså hänt innan dess.
Svenska kyrkan har under Världens fest, sitt stora riksmöte för internationella frågor, radat upp över 200 aktiviteter för de 2500 på förhand anmälda deltagarna och de ytterligare hundratalen oanmälda.
Folk från olika delar av landet har tillsammans med gäster från världens alla hörn tagit del av ett stort utbud. Seminarier, konserter och gudstjänster har avlösts av gospelsång, djungeläventyr och ceremonier för fördjupade samarbetsavtal med kyrkor på andra sidan världshaven. Ansiktsmålning och fotboll i parken har följts upp av kraftiga ställningstagande i världspolitiska frågor.
Stort och smått för stora och små.
- Jag tar med sången och glädjen i mitt hjärta, summerar Lisbet Gemzell vid middagsbordet på lördagskvällen.
Lisbet Gemzell kommer från Västerås och ska senare på kvällen sjunga i en kör. Det är första gången som hon deltar i kyrkans riksmöte, men sannolikt inte det sista.
- Jag tycker att initiativet är väldigt bra därför att kyrkan överlag varit väldigt fördömande tidigare. Nu är det en global försoning, öppenhet och broar över gränser, säger hon och får medhåll av körkompisen Elisabeth Karlsson från Gränna:
- Det har varit väldigt roligt att träffa folk och att sjunga våra sånger, säger hon.
Vid ett annat bord har Kerstin Bjällebo och väninnan Ingrid Nordlund från Vetlanda just fyllt tallriken med småländska rätter som kvällen till ära tillagats av restaurangen PM och Vänner.
- Det här är en sagolik manifestation. Hela programmet är fint, organisationen fungerar kanon och man träffar så mycket folk, säger Kerstin Bjällebo.
Tycker du att kyrkan behöver anordna en sådan här tillställning?
- Kyrkan måste visa vad den går för. Vi måste ut mer i samhället och det här är ett bra sätt.
I tältet tilltar ljudnivån i takt med att allt fler slår sig ned med fulla tallrikar. Det pratas och skrattas och skålas. Då och då avbryts samtalen vid borden av uppträden på scen. Applåder och sedan fortsatta samtal.
När årets festligheter närmar sig sitt slut kan en glad projektledare se tillbaka på ett lyckat evenemang:
- Mitt sammantagna intryck är att detta har varit en succé. Vi har haft fantastiska seminarier, konserter och gudstjänster. Även Växjöfolk och folk från regionen har slutit upp, säger Magnus P Wåhlin.
- Oljan i maskineriet har varit våra mötesvärdar som lagt ner otroligt mycket tid. Utan dem hade vi aldrig klarat det.
Efter en stor samlingsmässa på söndagen överräcktes stafettpinnen till Lunds stift som arrangerar Världens fest 2012.