18-åring greps för väpnat rån mot guldsmedsaffär

Växjö Artikeln publicerades

Polisen är på väg att klara upp rånet mot Thomsen Guld och Smycken i Alvesta. Under måndagen greps en 18-årig Alvestabo för rånet och en kvinna misstänkt för häleri.

– Utredningen är i ett väldigt känsligt läge och 18-åringen är ännu inte ordentligt förhörd. Men han förnekar brott, säger kammaråklagare Anna-Karin von Schoultz.
Rånet mot guldsmedsaffären på Storgatan i Alvesta inträffade strax efter klockan halv sex på kvällen den nionde januari. Rånaren var beväpnad med ett pistolliknande föremål och en kniv. Han var maskerad och fick med sig någon tusenlapp i kontanter samt guldföremål, halskedjor av standardkaraktär.
Efter rånet försvann rånaren cyklande söderut på Storgatan och ett vittne följde efter honom en bit. Spåren slutade när rånaren försvann upp mot Blädingevägen.
Sedan dess har polisen lagt ned en hel del resurser för att försöka klara upp rånet. Vad det är för uppgifter som lett fram till genombrottet i utredningen vill varken polis eller åklagare berätta.
18-åringen greps vid lunchtid under måndagen och anhölls senare misstänkt för att ligga bakom rånet mot guldsmedsaffären. Han är välkänd för polisen.
18-åringen dömdes våren 2010 för inblandning i det uppmärksammade rånet mot ungdomar som spelade dataspel i Ungdomarnas Nykterhetsförbunds lokal på Hjortsbergavägen. Straffet blev ungdomsvård kombinerat med 120 timmar ungdomstjänst.
Senare har 18-åringen även fällts för vapenbrott och upprepade fall av narkotikabrott till förnyad ungdomsvård.
Den 23-åriga kvinnan som misstänks ha tagit del av stöldgodset kort efter guldrånet sitter anhållen för häleri begånget i Kronobergs län och i Stockholm. Även hon förnekar brott.
Utredningen fortsätter i dag med bland annat fler förhör för att binda de misstänkta till brotten.