1:a Kalle Ankan närmade sig rekordet

Växjö Artikeln publicerades

Det blev en budstrid in i sista minuten för det första numret av Kalle Anka-tidningen från 1948 som såldes hos Växjö Auktionskammare. 125 000 kronor gick den till slut för till en lycklig köpare och inför förvånade auktionsförrättare.

Första Kalle Ankan och de tre efterföljande numren tillsammans med den första Fantomen som gavs ut i Sverige, allt från samma seriesamling från ett föräldrahem någonstans i Småland.
Foto: Lars-Goran Rydqvist
Första Kalle Ankan och de tre efterföljande numren tillsammans med den första Fantomen som gavs ut i Sverige, allt från samma seriesamling från ett föräldrahem någonstans i Småland.

– Vi trodde nog att det skulle kunna rassla till i och med att det kom ut så mycket serietidningar på en och samma gång men det här var faktiskt över förväntan, säger Max Thelin hos auktionskammaren.

En snabb överblick av tidigare försäljningar av nummer 1 från 1948 gav en fingervisning om ett pris mellan 25 000 och 35 000 kronor.

– Och det låg stilla runt 33 000 kronor när det var någon timme kvar, men sen satte det fart på slutet och till slut var det två intresserade som slogs om den de sista tio minuterna, säger Max Thelin.

Med avgifter och allt kommer rariteten att kosta den lyckligen vinnaren dryga 150 000 kronor och samme köpare tog också hem nummer två, tre och fyra av Kalle Anka-årgången som också låg ute till försäljning. De såldes till slut för 26 000, 21 125 och 6 611 kronor.

– Tidningarna kommer att stanna i Sverige men sen vill jag inte säga mer, vi har tystnadsplikt kring köparen men jag tror att vi kan förutsätta att det handlar om en seriesamlare.

Den dyraste Kalle Anka-tidningen av nummer 1 från 1948 som tidigare sålts gick för 165 000 kronor på en auktion i Stockholm 1999.

– Men vad jag förstår var det ett nummer som legat i tryckpress ända sedan 1948 och aldrig vidrörts. Det numret vi sålde var i bra skick men inte alls på samma sätt.