42-årig man slipper utvisning – fordonet lämnas tillbaka

Växjö Artikeln publicerades

Mannen som försökte stjäla diesel med en för ändamålet specialutrustad lastbil slipper utvisning och lastbilen lämnas tillbaka.
Växjö tingsrätt anser inte att brottet är tillräckligt allvarligt för att motivera utvisning.

Den 42-årige polske medborgaren döms nu till en månads fängelse för försök till stöld och förberedelse till stöld. Han är tidigare dömd för liknande brottslighet.
Dieselstölder har blivit något av ett samhällsproblem och är ett stort bekymmer för många företagare samtidigt som polisen har svårt att komma åt tjuvarna.
Men Kronobergspolisens arbete var framgångsrikt när det gällde att stoppa och avslöja den aktuelle lastbilschaufförens brottslighet.
Mannen greps i början av december på E4:an i Markaryds kommun när han försökte stjäla diesel. När 42-åringen stoppades upptäcktes att lastbilen var specialutrustad för stölder. På flakets främre del fanns en stor tank fastsatt med spännband. Framför den omgjorda välten låg en pump bestående av två elmotorer och anslutningar anpassade för bilbatteri.
På lastbilsflaket hittades även flera olika typer av slangar och elkablar. I kapellet fanns små utskurna luckor rakt ut från tanken på båda långsidorna.
”På så vis kan han inom loppet av bara några minuter tömma två lastbilstankar på diesel och snabbt ta sig därifrån innan någon ens märkt något”, noterades i en polispromemoria.
Åklagaren begärde att lastbilen med all utrustning skulle förverkas. Tingsrätten går dock inte med på att förverka själva lastbilen eftersom mannen under rättegången hävdade att den tillhörde hans svärfar.
42-åringen kan ”enligt tingsrättens mening, trots de ingrepp som gjorts i lastbilen, inte likställas med lastbilens ägare” och därför kan fordonet inte förverkas.
När det gäller utvisningsfrågan håller domstolen med åklagaren om att mannen lär fortsätta begå brott i Sverige. Men Växjö tingsrätt påpekar att han är EES-medborgare och att det dessutom inte är en ”proportionerlig åtgärd att utvisa honom”.