43 000 i bostadskön – en lägenhet är ledig

Växjö Artikeln publicerades
Foto:

43 000 personer står i den kommunala bostadskön i Växjö.

Just nu har de köande en lägenhet att söka – en tvåa i Braås.

År 2014 fick de som står i kommunens bostadskö börja betala och nu kostar det 100 kronor om året att behålla sina poäng på Boplats Växjö.

Tidigare i höstas rapporterade Smålandsposten att betalningskravet har gjort att kön har krympt från 60 000 personer till cirka 43 000.

En sökning på Boplats Växjö i går visade att dessa 43 000 köande för tillfället endast har ett objekt att anmäla sitt intresse till – en tvårummare i Braås på 60 kvadratmeter.

– Ja det verkar stämma. Otroligt. Jag kan inte svara på varför utbudet är så lågt just nu, säger Maria Tiréus som är marknadsansvarig på Växjöbostäder.

Det är de två kommunala bostadsbolagen Växjöbostäder och Vidingehem som erbjuder sina lediga lägenheter via Boplats.

Även Paula Eskilsson, marknadschef på Vidingehem, bekräftar att inflödet av lediga hyresrätter är minimalt.

– Vi har inga uppsägningar just nu. Hyresgästerna håller hårt i sina lägenheter och jag tycker att det har varit låg omsättning på lägenheterna i vårt bestånd de senaste två åren.

Märker ni av ett ökat söktryck?

– Ja, så blir det ju när antalet lägenheter är få. Det händer att folk hör av sig och förklarar att de måste hitta någonstans att bo. Men vi kan ju tyvärr bara ge rådet att fortsätta bevaka Boplats och söka när något intressant dyker upp.

Maria Tiréus berättar dock att Boplats Växjö i morgon kommer att fyllas på med 54 hyresrätter i kvarteret Pilgrimen, som just nu byggs på Södra stationsområdet i centrum.

Inflyttning sker i slutet av nästa år och hyran för en trea på 80 kvadrat blir drygt 11 000 kronor.