900 patienter saknas för privat vårdcentral

Växjö Artikeln publicerades

Det privata vårdbolaget Smålandshälsan vill satsa på en vårdcentral i Lammhult.
Men listningen av patienter har gått trögt.
Fortfarande saknas det 900 patienter för att ägarna ska genomföra sina planer.

Hittills har cirka 500 Lammhultsbor listat sig för det privata alternativet.
Det är inte ens hälften av vad Smålandshälsan behöver för att öppna en vårdcentral i Lammhult.
– Får vi inte 1 400 så blir det inget i Lammhult. Det är det beskedet vi ger till Lammhultsborna. Vi ska ta beslut i mitten på maj. Vi kan inte hålla på och vela, säger vd:n och läkaren Olle Mårtensson.
Han och en kollega arbetar sedan årsskiftet som hyrdoktorer på landstingets vårdcentral i Lammhult – samtidigt som listningen av patienter för deras privata alternativ pågår.
Det här upplägget har kritiserats av oppositionspartierna i landstinget och Olle Mårtenson anser att de som privatläkare har blivit ett politiskt slagträ i debatten om offentlig och privat sjukvård.
– Vi har kommit i kläm och det tycker inte jag att vi förtjänar. Vi har levererat jättebra här i Lammhult och folk är nöjda.
Om 1 400 patienter listar sig för Smålandshälsan kommer landstinget sannolikt att lägga ner sin vårdcentral i Lammhult. Det finns inte underlag för två vårdcentraler på orten.
Smålandsposten har tidigare berättat att styrelsen för pensionärsorganisationen PRO i Lammhult motsatt sig den utvecklingen.
Men föreningens lokale ordförande, Kaj Johansson, berättar att han inte delar den uppfattningen och att han är en av dem som listat sig för Smålandshälsan.
– Jag är väl ensam bland sossarna i Lammhult om det här. Men det har fungerat jättebra på vårdcentralen sedan de kom hit. Nu ser det ut som att vi kommer hamna i gamla hjulspår med läkarbrist igen. Det är tråkigt om det blir så, säger Kaj Johansson.
Smålandshälsans satsning på en vårdcentral i Ljungby, med start i augusti, är däremot mer säker, enligt Olle Mårtensson.
– Vi har allt klart där och det finns ingen nedre gräns för hur många som listar sig.
Listningen av patienter i Ljungby inleddes i går.