Abdi Jamas handled bröts under polisjakt i Växjöbutik

Växjö Artikeln publicerades

Abdi Jama bröt handleden – när polisen jagade en flyende man genom butiken Kronolivs i Växjö där Abdi praktiserade. Själv hävdar Abdi att skadan uppstod när han träffades av polisens batongslag.

– Det här var hans sista dag på praktiken och så här ville vi ju inte att det skulle sluta, säger butiksägaren Delgash Rama-dhan.
Under gårdagskvällen gjordes anmälan på polisstationen i Växjö mot ingripandet och händelsen ska nu utredas av intern-utredningsenheten i Malmö.
– Vi har tagit upp en anmälan. Det är för tidigt att säga någonting mer, utan alla uppgifter lämnas till internutredningsenheten. Vad det är som har hänt får den fortsatta utredningen visa, konstaterar Frederik Svärd, inre befäl vid Kronobergs- polisen.
Händelsen började med att en polispatrull stoppade en bil som belagts med brukandeförbud. Det satt två personer i bilen och den ene sprang därifrån sedan han haft problem med att visa sin legitimation.
Den okände mannen flydde in i butiken och polisen sprang efter för att försöka gripa honom. Polisen träffade den flyende med batongslag på benet och använde under tumultet även pepparspray för att få honom att stanna.
Men den ännu okände mannen lyckades ändå smita i väg och försvann direkt ut ur butiken. Enligt personer på plats gick allting väldigt fort.
Abdi Jama gjorde sin praktik i butiken Kronolivs på Hjalmar Petris väg i Växjö när händelsen som gör att han har sin högerarm gipsad inträffade. Butiksägaren Delgash Rama-dhan berättar att hennes anställda vid tillfället satt i köket och fikade när de plötsligt hamnade mitt i polisjakten.
Enligt vad Smålandsposten erfar bröts Abdi Jamas handled i samband med tumultet vid en dörr. Han säger sig vara säker på att det var polisens batongslag som orsakade skadan.
En ambulans kallades till platsen, men bedömningen var att det inte behövdes ambulanstrans-port. I stället körde polisens yttre befäl ned Abdi till akuten på Växjö lasarett där handleden gipsades.
Delgash Ramadhan berättar också att det var fler än Abdi som drabbades vid polisjakten.
– Andra fick pepparspray i ansiktet, säger hon.