Advokatens miss drabbar 14-årige Jovan

Växjö Artikeln publicerades

Asylsökande Jovan Todorov, 14, hade rätt till en sista prövning i högsta instans. Det saboterade hans advokat. Men ingen vill ta ansvar för misstaget.
– Jag mår inte bra och kan inte sova, säger han.

Jovan Todorov bor med sina morföräldrar i Lammhult. De är romer och kommer från Serbien. Där är det krig för oss romer varje dag, säger familjen.
Deras vardag och en konflikt kopplad till en släkting tvingade familjen att fly landet och söka asyl i Sverige. Men de svenska migrationsmyndigheterna anser inte att de har tillräckligt starka skäl för att få stanna. De ska utvisas. Till gatan, eftersom deras hus har tagits över av andra, enligt familjen.
– Det kommer att bli kaos. Jag kommer bli dödad, säger Jovan.
Chansen att få uppehållstillstånd är minimal. Men familjen hade en sista förhoppning om att få sitt ärende prövat i Migrationsöverdomstolen. De har rätt till det. Men advokaten, som Migrationsverket utsett åt dem, missade att överklaga i tid. Det raderade deras möjlighet att söka prövningstillstånd i högsta instans.
– Det är jag som får ta ansvar för det. Men det påverkar ju tyvärr inte tidsfristen, att den ska börja gälla igen, säger advokaten.
Han har skriftligt bett familjen om ursäkt. Men det hjälper inte Jovan eller hans morföräldrar. Migrationsverket säger sig se allvarligt på ombud som missköter sitt arbete. Men tidsfristen ändras inte. Myndigheten tar inte ansvar för det som hänt.
"Ansvaret för att biträdet sköter sitt arbete ligger främst hos biträdet", skriver verket i ett mejl till Smålandsposten.
Jovans gode man, Yvonne Bengtsson:
– Familjen är förkrossad. Det känns fel att de inte tar något ansvar och ger familjen en utökad frist när advokaten som de utsett har gjort fel. Det finns advokater som inte sett en flykting på ett vykort ens och då kan sådana här saker inträffa. Vad kan man förvänta sig nästa gång?
Jovan berättar att han får mycket stöd från Lammhultsborna. Men nu är han livrädd.
– Jag kan inte åka tillbaks till Serbien.