Åklagaren planerar åtal mot Hallrup

Växjö/Stockholm Artikeln publicerades

Allt tyder på att häktade Olof Hallrup, huvudägare och styrelseledamot i Växjöbaserade Fortnox, åtalas.

Även för de tre andra misstänkta i insiderhärvan blir det rättsligt efterspel.

Den färdiga förundersökningen har slutdelgivits till samtliga.

Huvudägaren First Kraft får plats i Fortnox valberedning, men det blir inte Olof Hallrup.
Foto: Ana Osap
Huvudägaren First Kraft får plats i Fortnox valberedning, men det blir inte Olof Hallrup.

– Hade jag bedömt att det saknas skäl att ha honom häktad hade jag släppt ut honom, då hade jag hävt häktningen. Jag har bedömt att det fortfarande finns skäl att hålla honom häktad, säger chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare i Stockholm som planerar att underteckna det formella beslutet i åtalsfrågan under torsdagsförmiddagen.

Bedömningen är fortfarande att Olof Hallrup på fri fot kan undanröja bevis eller på något annat sätt försvåra utredningen. Därför är han kvar på Kronobergshäktet i Stockholm.

Den färdiga utredningen överlämnades tidigare i veckan till Olof Hallrup och de tre andra misstänkta i insiderhärvan. De misstänkta har nu haft möjlighet att tillsammans med sina försvarsadvokater lämna synpunkter och begära kompletteringar.

För Olof Hallrups del gäller misstanken grovt insiderbrott under den 8-11 mars 2016. Den påstådda insiderbrottsligheten ska även för de andra tre misstänkta, varav en är företagare i Växjö, ha skett vid den tiden.

Polisen hade inför tillslaget mot de fyra inblandade i härvans Växjödel jobbat fram utredningen så långt att enbart förhören med de misstänkta kvarstod. Därefter har utredningen närmast skett i rekordfart och enbart tagit en och en halv vecka att slutföra.

Fortnox meddelade under onsdagen utseendet på valberedningen inför nästa års stämma. Enligt stämmobeslut ska de tre största delägarna vara representerade av var sin ledamot.

Efter att Olof Hallrup häktades bad styrelsen honom att lämna sin plats i styrelsen samt att avstå sin plats i valberedningen till den i storlek nästkommande ägaren. Den valberedning som presenterades innehåller dock fortfarande en representant för First Kraft, det bolag genom vilket Olof Hallrup är störste ägare i Fortnox med 20,60 procent.

Den här gången är det dock inte Hallrup själv utan Trond Dale, styrelseledamot i Karlo Hallrup AB, moderbolaget i koncernen där First Kraft ingår.

Smålandsposten har inte lyckats nå Fortnox styrelseordförande Torbjörn Gunnarsson för att fråga om hur man resonerat om First Krafts representation i valberedningen. Trond Dale vill inte heller kommentera frågan, men säger att den har stämts av med Olof Hallrup via hans advokat.

– Ingen får prata med Hallrup, men han pratar med sin advokat hela tiden så vi har kommunicerat via advokaten, säger Trond Dale.

Han har ytterligare ett aktuellt bolagsengagemang gemensamt med Olof Hallrup och ett par sedan tidigare.

Våren 2016, i samband med Vismas bud på Fortnox, tog Olof Hallrup strid mot övriga valberedningen om förslaget till ny styrelse. Resultatet efter stämman blev att hela den styrelse som förordat Vismas bud byttes ut, utom Olof Hallrup som var emot.