Äldreboendepersonal polisanmälda efter likskändning

Växjö Artikeln publicerades

Attendo Care polisanmäler tre tidigare anställda på Sörgården i Rottne som försökte klä ut och sedan hånade en nyss avliden efter att ha slagit vad om när den äldre skulle dö.

De ansvariga cheferna bakom besluten, regionchef Per-Olof Eriksson och regional verksamhetschef Therese Norr vill inte svara på några frågor utan hänvisar till presschef Jonas Morian.
-Vi har agerat mycket snabbt och kraftfullt i det här men vi utesluter inte att fler kommer att få lämna verksamheten på grund av det här, säger han.
Jonas Morian menar att Attendo Cares egen utredning är långt i från färdig och det går ännu inte att säga om alla inblandade i händelserna från början av augusti identifierats. Den utredningen ska genomföras parallellt med den polisutredning som alltså också kommer till stånd.
Det är de tre anställda, en tillsvidareanställd och två timvikariers, beslut att hämta hattar från andra på äldreboendet för att sedan spela upp en scen framför den avlidne där de härmade andra äldre och dessutom försöka spöka ut den döda med solglasögon som företaget vill se utrett av polisen. Dessförinnan hade de tre samt ytterligare en anställd arrangerat en vadslagning om när den äldre skulle avlida. Händelser som bara kom till verksamhetsledningens kännedom sedan en annan vikarie som vakat över den döda de sista timmarna i livet slagit larm och berättat.
-Det skulle kunna vara ett brott mot griftefriden och något som gränsar till stöld. Oavsett vilket trotsar det här all vett och sans, säger Jonas Morian som säger att de anhöriga till den avlidne informerats. Attendo Care har i sin egen sammanställning över det inträffade framhållit vittnets stora ansvarstagande och kurage.
Han har full förståelse om händelserna på Sörgården påverkar bilden av Attendo Care men vill framhålla att händelserna är så väsensskilda från allt företaget tidigare upplevt och berättar om det ständigt pågående arbetet med värderingar.
Ändå har ni en gång anställt de här personerna, hur är det möjligt?
-Alla företag behöver vikarier och vi har ansträngt oss mycket för att hitta kompetenta människor. Men jag tror inte det finns några frågor man kan ställa till en arbetssökande för att stoppa det så här. Eller så här... vi försöker undersöka allt även våra anställdas bakgrund. Men det finns inget blodprov vi kan ta för att se om någon har goda värderingar, så enkelt är det inte.