Alla kommer inte få tillbaka elen i dag

Växjö Artikeln publicerades

Röjningsarbetet efter Simones framfart i Södra Sverige pågår. Just nu är antalet strömlösa nere i 4000.

– Men all kommer inte få tillbaka strömmen idag. Det kan vi konstatera redan nu, säger Mattias Hennius, presschef på Eon.

Kraftbolaget Eon har runt 500 personer ute i skogarna i Södra Sverige för att reparera ledningar, röja skog och resa nya stolpar där det behövs.

Dessutom kommer ytterligare personal tas in från norra Sverige för att kunna kraftsamla där resurser behövs som bäst.

– Vi håller på att få en hyfsat bra bild över läget, vi gör en ny prognos vid 14-tiden. Vi kommer göra allt vad vi kan för att ge så många som möjligt av våra kunder tillbaka strömmen. Men det negatvia är att alla inte kommer få tillbaka den idag.

För de kunder som drabbats av längre avbrott än 12 timmar kommer E.ON att betala ut avbrottsersättningar enligt gällande regler.

Han betonar att stormen Simone var kraftig och har orsakat mycket skador.

– Även om det inte verkar ha blåst ner lika mycket träd som under stormarna Gudrun och Per så är det omfattande skador. Vi har alltås lagt ner åtskilliga miljoner på at stormsäkra våra kraftnät och ändå blev så många drabbade.

Sent på måndagseftermiddagen nådde Simone fram till södra och västra Sverige. Till Kronoberg kom hon vid 17-tiden. Först framåt midnatt hade hon lämnat länet bakom sig. Rapporterna om nedblåsta träd, lösflygande föremål, olyckor och strömlösa hushåll avlöste varandra.

Till polisens ledningscentral för Kronoberg kom många samtal om nedfallna träd över vägar, och nedfallna elledningar med mera. Men polisen rapporterar att inga riktigt allvarliga olyckor rapporterats bortsett från den trafikolycka som inträffade strax effter klockan 21. Då en bilist körd in i ett nedfallet träd på riks väg 25 i höjd med Hovmantorp. Det fanns tre personer i bilen. Föraren fördes till sjukhus i Växjö med ambulans. Passagerarna förblev oskadd.