Annons

Ännu en dag i det fria ordets tecken

Sanning eller bullshit? Ja, den frågan ställdes till omkring 800 sjätteklassare i konserthuset. För tredje året i rad hade de bjudits in till Fria ordets dag av lokala medier, regionen och kommunen.
Växjö • Publicerad 15 oktober 2018

Vilka har gjort nyheten? Kan jag lita på dem? Vill de påverka mig? Dessa tre frågor är rimliga att ställa innan man går på det man läser, hör eller ser. Från scenen i konserthusets Kristina Nilsson-sal utmanade Anneli Koskinen från barnradion, Kristoffer Fransson från Lilla aktuellt och Jens Pehrson från Smålandsposten nästan 800 sjätteklassare med falska och sanna påståenden under rubriken Sanning eller bullshit?.

Här saknas innehåll

Omkring 800 elever besökte Fria ordets dag. En dag i pressfrihetens och källkritikens tecken.
Omkring 800 elever besökte Fria ordets dag. En dag i pressfrihetens och källkritikens tecken.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Och denna tredje Fria ordets dag var sjätteklassarna lika bra som tidigare på att svara rätt med gröna eller röda lappar. Att vara källkritisk är viktigt och dela inte något på nätet om du inte kan lita på källan var budskapet.

Annons

– Det här är jätteroligt. Vi märker att vi betyder mycket i bruset av all information och sociala medier och där vill vi vara med och guida, säger Anneli Koskinen, programledare för Nyheter i barnradion.

Anneli Koskinen från barnradion, Kristoffer Fransson från Lilla aktuellt och Jens Pehrson från Smålandsposten ställde frågan Sanning eller bullshit? Grön lapp för sanning. Röd lapp för bullshit.
Anneli Koskinen från barnradion, Kristoffer Fransson från Lilla aktuellt och Jens Pehrson från Smålandsposten ställde frågan Sanning eller bullshit? Grön lapp för sanning. Röd lapp för bullshit.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Nere i konserthusfoajén hade eleverna chans att prova på att göra tv, radiointervjuer och löpsedlar. Även polisen närvarade och snackade rätt och fel.

– Återigen fantastisk uppslutning och det är roligt att möta alla sjätteklassare. De är i den åldern när de är mycket ute på nätet och en dag som den här förser vi dem med redskapen att möta verkligheten där. Sedan är det ett trevligt samarbete med radion, Smålandsposten, kommunen och regionen, säger Tomas Lundström, redaktionschef på SVT Småland.

Vikten av att få möjlighet att prata journalistik och källkritik med unga människor var något Smålandspostens tillförordnade chefredaktör Kristina Bingström tryckte på.

– Förhoppningsvis tar de något med sig hem och diskuterar vidare. I övrigt är det en fantastisk dag. Hör på sorlet vilket engagemang! Här är många stationer som kan locka och att kunna göra en sådan här dag känns bra.

– Viktiga frågor och trevligt med lokal förankring, säger läraren Fredrik Karlsson om Fria ordets dag.
– Viktiga frågor och trevligt med lokal förankring, säger läraren Fredrik Karlsson om Fria ordets dag.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Och Fria ordets dag uppskattas. I alla fall av lärarna.

– Det är ett bra initiativ med viktiga frågor och trevligt med lokal förankring, säger Fredrik Karlsson, lärare på Pilbäckskolan som för första gången besökte Fria ordets dag.

Vid just Smålandspostens station fick eleverna göra egna löpsedlar. Tänkvärda rubriker som bland annat handlade om rasism, jämlikhet och miljö, men främst om skolmaten.

Betyget från eleverna om Fria ordets dag löd ”Bra” även om de allra flesta mest verkade uppskatta ett avbrott från ordinarie skoltid.

Marie FranssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons