Ännu inga oljesvar om Sandsbrovatten

Växjö Artikeln publicerades
VA-chef Steve Karlsson tror på minskande luktproblem i helgen för Sandsbroborna.
Foto:Stefan Fehrm
VA-chef Steve Karlsson tror på minskande luktproblem i helgen för Sandsbroborna.

Trots omfattande provtagningar och analyser har Växjö kommuns VA-avdelning inte kommit närmare ett svar på varför Sansbrovattnet luktat kraftigt av bensin och olja. Men en avstängd vattenledning har gett effekt.

– Vi fick nya provsvar under fredagen och de säger fortfarande ingenting. Vi hittar inga förhöjda värden. Men med det sagt att man känner lukten vid mycket lägre nivåer än vad som går att analysera, säger va-chef Steve Karlsson.

Utifrån vilka hus och fastigheter som drabbades av det luktande vattnet har ändå misstankarna riktats mot en av ledningarna som matar Sandsbro. Och det finns nu en utpekad sträcka där va-avdelningen tror att föroreningen har skett.

– Vi har modeller för hur vattnet strömmar och därför har stängt av den här ledningen från norra industriområdet och fram mot Sandsbro. Sen har vi varit ute och provluktat i flera olika punkter och vi märker en förbättring, säger Steve Karlsson.

Ett helt luktfritt vatten inne i Sandsbro vill han dock inte utlova ännu.

– Det kan fortfarande stå vatten i ledningar som inte omsatts men vi hoppas att läget ska stabiliseras och successivt förbättras under helgen.

Därefter inleder han och va-avdelningen detektivarbetet med att försöka spåra var en eventuell oljeförorening skett.