Ansökte om reseersättning i tre år för felaktig distans

Växjö Artikeln publicerades

10-åriga Stella Magnusson i Tolg nekades kommunal skolskjuts för att hon bor 150 meter för nära skolan. Ordföranden för skol- och barnomsorgsnämnden Stefan Bergström (FP) sa nej. Själv bor han 1500 meter för nära kommunhuset för att få ersättning, men har ändå ansökt om det i tre år.

Smålandsposten har tidigare rapporterat om Stella Magnusson, 10 år gammal, som inte får åka skolbuss. Anledningen är att hon bor 150 meter för nära skolan. I en intervju med Smålandsposten publicerad den 5:e juli försvarar ordföranden för skol- och barnomsorgsnämnden Stefan Bergström (FP) avståndsreglerna.
– Ja, jag tror att alla förstår att vi måste ha ett regelverk. Man kan inte säga cirka 5 kilometer eller cirka 3 kilometer. Men själv är Stefan Bergström inte så noggrann med reglerna.

Bloggen Växjöpolitik publicerade under tisdagen ett inlägg om att Stefan Bergström ansökt om milersättning för sin resa till och från kommunhuset. Varje gång har han uppgett att den totala sträckan tur och retur är 10 kilometer. Det vill säga 5 kilometer enkel väg. För att få reseersättning måste resan enkel väg överstiga 5 kilometer, det står i Växjö kommuns regler för ersättning och arvoden för politiker. Men gör man en sökning på Google Maps, Eniro och Hitta.se visar dock sträckan mellan Stefan Bergströms hus och kommunhuset bara är mellan 3–3,5 kilometer lång enkel väg. Totalt mellan 6–7 kilometer tur och retur. Inte 10 kilometer, som Stefan Bergström själv har uppgett. Han har ansökt om ersättning under perioden 2011–2013, för sammanlagt 39 tillfällen. Uppgifter som Smålandsposten också kunnat få bekräftade.

– Jag har uppskattat att det är en halv mil ner till centrum från min bostad på Högstorp. Sedan jag flyttade dit har jag levt i den förvissningen om att det rör sig om det avståndet. Men jag har aldrig kontrollerat det. Det är bara att beklaga, säger Stefan Bergström till Smålandsposten.

Hur blev det med utbetalningarna då?

Av de dokument Smålandsposten kunnat ta del av har Stefan Bergström under perioden 2011 - 2013 bara en gång fått betalt för en resa på 10 kilometer. Då fick han totalt 18 kronor och 50 öre utbetalt. De andra resorna mellan hemmet och kommunhuset har han inte fått ersättning för, eftersom de tjänstemän som attesterat arvodesräkningen har inte godkänt distansen.

Stefan Bergströms förklaring till att han gång på gång i flera år ansökt om ersättning, trots att han fick avslag:
– Det rör sig om så små pengar så jag har inte lagt märke till det på lönekontot. Jag har inte heller fått någon som helst information om att det inte har betalats ut.

– Om jag hade varit ute efter pengar, då hade jag ju klämt till med 11 kilometer. För enligt reglementet måste resan överstiga 10 kilometer. Jag har ju bara skrivit 10 kilometer.