Annons

Anställd slår larm: Hotellet övervakar oss

På Buta Palats hotell i Växjö filmar tolv kameror dygnet runt, utan tillstånd. En anställd blev uppringd när hon inte befann sig inom kamerans räckvidd. Den hårda övervakningen gick så långt att hon sa upp sig.
Växjö • Publicerad 31 juli 2013
Hårt övervakatInne i hotellet finns flera kameror, bland annat riktade mot SPA-anläggningen, restaurangen, lobbyn och receptionen. foto: olof elverson
Hårt övervakatInne i hotellet finns flera kameror, bland annat riktade mot SPA-anläggningen, restaurangen, lobbyn och receptionen. foto: olof elversonFoto: 
På skärmen syns bland annat hotellets entré, en liten del av parkeringsplatsen, lobbyn, restaurangen och flera hotellkorridorer. foto: privat
På skärmen syns bland annat hotellets entré, en liten del av parkeringsplatsen, lobbyn, restaurangen och flera hotellkorridorer. foto: privatFoto: 

På en skärm bakom receptionen går det att se de olika platserna kamerorna är riktade mot. Där syns hotellets SPA-avdelning, lobby, korridorer, parkeringsplats och hotellets receptionsdisk. En av de anställda på hotellet tyckte att övervakningen var alldeles för hård. Dels mot gästerna, men inte minst mot de anställda.

– En kväll när jag jobbade var det ganska lugnt, en kompis kom förbi och vi satte oss i lobbyn för att snacka. Då ringde min mobil och en av mina chefer frågade vem som kommit dit. Jag förklarade och han sa ”Big brother is watching you” och skrattade.

Annons

Länsstyrelsen, som beviljar tillstånd för kameraövervakning, bekräftar att hotellet inte har något. Det har inte heller har ansökt om ett. Men hotellgästerna tror att övervakningen är helt laglig, menar den anställda.

– De har skyltat om att det finns kameror. Då får man nog intryck av att det har gått rätt till. Man litar på att hotell gör rätt.

Flera hotellgäster har blivit lite chockade och undrat varför det finns kameror riktade mot bland annat jacuzzin till SPA-avdelningen, berättar hon vidare.

– Jag har blivit tillsagd att säga att det är en säkerhetsgrej, ifall någon skulle drunkna. Men jag vet att det inte är därför.

Hon tror snarare att det handlar om rädsla för inbrott eller stölder, och hon har sina misstankar om varför de är oroliga. Men hon tycker ändå inte att övervakningen ska vara så hård.

– Jag läste om ett hotell i Örebro, som låg intill en nattklubb och hade jättemycket problem med bråk, stölder och inbrott. Där förstår jag att man för gästernas skull vill öka säkerheten. Men här är det lugnt.

Länsstyrelsen fick för flera månader sedan tips om övervakningen. De i sin tur har gjort en anmälan till polisen. Men den anställda orkar inte vänta på att något ska hända längre, efter bara några månader säger hon upp sig.

– Jag tycker inte om att känna mig bevakad. Att de ringer upp mig och säger ”Var är du för någonstans? Jag ser dig inte i kameran”. Det ger mig ingen chans att gå på toaletten ens.

Hon är besviken över att ingen myndighet har kommit för att kontrollera kamerorna.

– Frustrerande. Det känns som om man inte blir hörd. Det känns som om någon har lagt det i någon hög och glömt bort det. Jag känner mig sviken. Jag vill ju ändå att det här ska komma fram så att det händer någonting.

Annons

Smålandsposten har sökt Buta Palats hotell ägare Araz Elses för kommentar flera gånger, via både telefon och mejl. Han vill inte kommentera uppgifterna.

– Jag har inte tid, jag är på semester, säger han när han svarar på hotellets telefonnummer.

Ines Micanovic
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons