Annons

Är pelaren färdig?

Inför toppmötet med regeringschefer från EU-länder i Göteborg fanns en förhoppning om att den sociala pelaren äntligen skulle konkretiseras.
Publicerad 18 november 2017
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under året inför mötet har Brysselinriktade politiker talat sig varma för den ännu osynliga kolonnen men inte riktigt kunnat förklara varför.

För en del, de verkliga entusiasterna, verkar det ha räckt med att EU skall ta på sig ytterligare ansvarsområden. En till pelare innebär ju att man kan bygga ut. Andra har sett möjligheterna till att upprätta omfördelande strukturer på en helt ny nivå där nationella förändringar i opinionen inte kan nå dem.

Annons

Metaforen pelare används i EU-sammanhang för att markera kompetensområden. Hittills har unionen haft fyra pelare, precis lagom för att lägga ett stabilt tak över ett område man avser ta hand om.

Vid presskonferensen i går eftermiddag stod statsminister Stefan Löfven (S), Europakommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och förklarade att samtliga närvarande regeringschefer skrivit under de tjugo principerna som utgör den sociala pelaren. Juncker, som initierat visionen, förklarade också vad den sociala pelaren faktiskt är: en ram.

Pelaren är alltså en stomme för vidare byggnationer, det är ett omålat rum och en tillbyggnad av EU-huset. Det är därför så få i Bryssel har invändningar mot den: alla får drömma om vad det nya rummet skall innehålla.

Stefan Löfven och Frankrikes Emmanuel Macron som båda leder tungrodda välfärdsstater vill använda det handlingsutrymme som EU håller på att tillskansa sig för att minska konkurrensen från medlemsländer med mindre eller obefintliga sociala skyddsnät.

Löfven och även Donald Tusk talade vid presskonferensen om att minska den unionsinterna konkurrensen och den senare även om ”större solidaritet mellan EU-medborgare”. Ambitionen har aldrig varit någon annan än att påtvinga andra länder dyra och omfattande reformer för att göra så att deras medborgare har svårare att söka sig till andra, framför allt västliga, EU-länder för arbete.

Stefan Löfven, och övriga femte-pelaranhängare, har dock aldrig vikit från retoriken om att reformen handlar om omsorg med utsatta medborgare i länder med färre skyddsnät. Det har varit viktigt för att entusiasmera den del av vänstern som främst intresserar sig för så mycket pengar som möjligt skall gå från rika till fattiga och som inte insett att Löfvens plan även faller protektionistiska högerpopulister i smaken.

Löfven har bedyrat att han inte är ute efter att tvinga andra länder till att slamma igen sin arbetsrätt, men socialdemokraternas partigrupp i parlamentet har mer att säga till om i nästa steg. Maria João Rodrigues, rapportör för partigruppen, har klargjort saken:

”Sociala pelaren är bara ett första grundläggande steg. Nu måste det omedelbart översättas i lagstiftning, konkreta åtgärder och ekonomiska resurser”

Stefan Löfven (S) har öppnat för en tillbyggnad som är helt onödig och som tränger sig in på medlemsstaternas mark. Han gör det med en ohelig allians av federalister och populister och underminerar EU:s legitimitet i en tid då den behöver stärkas.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons