Arla höjer mjölkpriset

Växjö Artikeln publicerades

Arla Foods höjer mjölkpriset som betalas till bönder med 20,1 öre den 1 oktober,

Höjningen är den andra på ett år och den största höjningen av det så kallade a contopriset sedan juni 2010 enligt mejerijätten själv.

Den 1 september höjdes samma pris med 11,8 öre.

– Vi har en mejerimarknad som har varit tuff länge, men nu håller det på att vända, nu kan vi höja priset. Det är från en låg nivå, så det är välbehövligt, säger Åke Hantoft, styrelseordförande i Arla.

Höjningen kommer samtidigt som tidningen ATL rapporterar om att 600 svenska mjölkbönder, drygt var sjunde, begär pengar ur EU-potten för att skära ner i produktionen under årets sista tre månader. Åke Hantoft tror att prishöjningen kan påverka de siffrorna.

– Ja det tror jag faktiskt, när marknaden vänder kommer stimulansen tillbaka till gårdarna. En höjning kan följas av fler på marknaden.

Konsumentpriserna på mjölk i svenska butiker förväntas inte bli påverkade.

Oktoberhöjningen gäller för svenska, danska och brittiska bönder och för konventionell mjölk från svenska bönder, baserad på icke-GMO-foder, stiger priset därmed till 237,7 öre per kilo.

Enligt Arla Foods följer prishöjningarna på ett trendbrott som visar att mjölkmarknaden har börjat stabilisera sig efter det kraftiga överutbud som slog till när EU slopade mjölkkvoter 2015.

TT