Våldtäktsåtalad ”15-åring” är 45 – på Facebook

Alvesta Artikeln publicerades

Båda två som nu har åtalats för grov våldtäkt mot barn i Alvesta är äldre än de själva uppgivit. På Facebook uppges ena "15-åringen" vara 45 år.

Åklagare Emma Berge är övertygad om att båda i vart fall är över 18 år och hon kräver att de utvisas från Sverige.

De båda misstänkta, som sökte asyl som ensamkommande barn, har hela tiden hävdat att de är 15 år gamla. Smålandsposten har tidigare avslöjat att den ene misstänkte gärningsmannen bedöms vara över 18 år, sannolikt 19 år.

Nu står det klart att åklagaren även påstår att den andre åtalade är över 18 år. Det kommer att få stor betydelse för straffet vid en fällande dom.

Åklagare Emma Berge har i båda fallen beslutat om kroppsbesiktning som ett led i åldersbestämningen. För att styrka åldern finns tandundersökning och skärmdumpar från Facebook.

Våldtäkten inträffade i ett skogsparti i Alvesta den fjärde januari. Brottet ska enligt åklagaren bedömas som grovt eftersom våld har använts, det var två gärningsmän, tillvägagångssättet och offrets låga ålder.

Alla tre inblandade bodde vid tillfället på samma boende i Alvesta.

Under den kommande rättegången i Växjö tingsrätt ska flera anställda på boendet vittna om sina iakttagelser liksom offrets gode man.

Åklagaren kräver också att de båda åtalade vid en fällande dom utvisas från Sverige.