Åtalas för mordbrand

Växjö Artikeln publicerades
Delar av det brännskadade trapphuset.
Foto:Polisen
Delar av det brännskadade trapphuset.

En kvinna i 30-årsåldern åtalas misstänkt för mordbrand. Kvinnan greps natten för branden och har suttit häktad sedan dess.

Det var under natten till den 30 juni som började det brinna i ett trapphus på Nydalavägen i Växjö. Räddningstjänsten blev larmade till platsen strax efter klockan halv ett på natten. Man uppger att branden ledde till en kraftig rökutveckling i trapphuset men att branden aldrig fick någon omfattande spridning, mycket tack vare att det inte fanns så mycket som kunde fatta eld i trapphuset. Ingen person skadades och branden spred sig inte in till någon av lägenheterna.

Polisen kunde inte hitta någon naturlig orsak för branden och skriver i brandorsaksundersökningen att omständigheterna ger ett starkt stöd för att branden är anlagd.

På platsen grep polisen en kvinna i 30-årsåldern som är känd av polisen sedan tidigare och som bor i en lägenhet i trapphuset. Kvinnan var enligt polisen sotig om händerna, något hon i förhör sade beror på att hon tog i det sotiga trappräcket när hon lämnade sin lägenhet efter brandlarmet.

Flera vittnen uppger att de sett en kvinna gå in i den misstänktas lägenhet strax efter att branden startade. Ett vittne säger att han är säker att det var 30-åringen han såg. Flera vittnen uppger också att de sett en flaska tändvätska stå utanför den misstänkta kvinnans lägenhet innan branden. Polisens kriminaltekniska undersökning visar att brandrester från platsen har spår av samma tändvätska på sig.

Strax innan branden startade fanns ambulanspersonal på plats hos den misstänkta kvinnan då en boendestödjare som kvinnan haft kontakt med under kvällen ringt 112 efter att hon uppträtt instabilt.

Personalen uppger att de försökte få kvinnan att åka med i ambulansen men att hon inte ville följa med frivilligt.

Tillsammans bestämde sjukvårdspersonalen och boendestödjaren att kvinnan kunde vara kvar i sin bostad om hon fick tillsyn under natten. Boendestödjaren möttes sedan av räddningstjänst och polis när han åkte för att titta till kvinnan.

Den misstänkta kvinnan nekar till brott i förhör.