Atea storsatsar – bygger nytt center vid flygplatsen

Växjö Artikeln publicerades
Så här ska Ateas 26 000 kvadratmeter stora nybygge nära flygplatsen se ut. Med denna satsning kan företaget 2019 samla hela sin Växjöverksamhet på en plats i stället för att finnas på Smedjegatan och i gamla Cooplagret. Källa: Atea 2 bilder
Så här ska Ateas 26 000 kvadratmeter stora nybygge nära flygplatsen se ut. Med denna satsning kan företaget 2019 samla hela sin Växjöverksamhet på en plats i stället för att finnas på Smedjegatan och i gamla Cooplagret. Källa: Atea

Det norska IT-företaget Atea, med 330 medarbetare på Smedjegatan och gamla Cooplagret, expanderar i Växjö.

Man ska bygga nya lokaler och det kan ge nya jobb.

– Vi har vuxit stadigt genom åren och hoppas på fortsatta framgångar, säger Frank Svensson, vd för Atea Logistics.

I ett pressmeddelande anger Atea tillgången till arbetskraft med relevant kompetens som ett skäl för att expandera i Växjö.

– Vi har lättare att behålla arbetskraft här jämfört med i storstadsmiljö och det finns stora vinster med att medarbetare utvecklas med oss över tid, säger Frank Svensson.

Företaget trycker också hårt på rena logistikskäl för att storsatsa i Växjö.

– Vi har kunder i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Det gör att Växjö ligger idealiskt till för att vi ska kunna erbjuda bra leveranstider och service, säger Frank Svensson.

Atea, som arbetar med IT-infrastruktur, tecknade i fjol en avsiktsförklaring med Växjö kommun om att etablera sig i Öjabys nya verksamhetsområdet, i närheten av flygplatsen.

Nu har Atea beslutat att uppföra ett 26 000 kvadratmeter stort, toppmodernt logistik- och konfigurationscenter vid Nylandavägen. Beräknad inflyttning är våren 2019.

Atea är marknadsledande i Nordens sju länder och Baltikum. Bolaget har 6 900 medarbetare och är Europas näst största IT-infrastrukturleverantör. Koncernen omsatte 31,2 miljarder norska kronor 2016 och är noterad på Oslo Börs.

Kunderna finns till mycket stor del inom den offentliga sektorn och Atea "vill stärka polis, räddningstjänst och sjukvård i deras arbete på att trygga välfärden."

– Vi är också jättestora på utrustning till skolorna, säger Frank Svensson.

Dessutom är Atea stor på återvinning av IT-utrustning.

Atea ser likheter mellan sin kamp för att bli bättre och svensk friidrott. Bolaget är sedan flera år officiell sponsor till Svenska Friidrottsförbundet med engagemang i Friidrottsgalan, Finnkampen, SM-milen och Friidrotts-SM. Man stöttar särskilt diskuskastaren Daniel Ståhl, längdhopparna Michel Tornéus och Khaddi Sagnia samt höjdhopparen Sofie Skoog.