Annons

Badkarsproduktion i Norremark flyttas till Holland och Belgien

Badkarstillverkaren Villeroy&Boch lägger ned sin verksamhet i Växjö och flyttar produktionen till fabrikerna i belgiska Roselare och holländska Roden.
Avvecklingen startar i juli och i december stänger anläggningen i Norremark för gott.
På onsdagen varslades samtliga 19 anställda om uppsägning.
Växjö • Publicerad 29 april 2010
Janne Karlsson är produktionschef vid fabriken i Norremark.
Janne Karlsson är produktionschef vid fabriken i Norremark.Foto: 
Peter Larsson, vd för Villeroy&Boch Gustavsberg AB och platschef på fabriken i växjö, meddelade de anställda att fabriken ska läggas ned.
Peter Larsson, vd för Villeroy&Boch Gustavsberg AB och platschef på fabriken i växjö, meddelade de anställda att fabriken ska läggas ned.Foto: 

-Det här är en effekt av lågkonjunkturen. Efterfrågan på badkar har minskat kraftigt och eftersom strukturkostnaderna i Sverige är högre har det påverkat lönsamheten negativt. Nu finns det ledig produktionskapacitet i våra fabriker i Belgien och Holland och därför vill koncernledningen flytta tillverkningen dit, säger Kristina Busic, informationsansvarig på Villeroy&Boch Gustavsberg AB i Stockholm.

Redan under nästa vecka startar mbl-förhandlingarna mellan den svenska företagsledningen och fackförbunden IF Metall och Unionen.

Annons

Men inget tyder på att Villeroy&Boch, som 2001 köpte upp Växjöbaserade Svenska Badkar och även äger Gustavsberg, kommer att ändra sitt beslut.

Den tyska jättekoncernen är hårt drabbad av finanskrisen och lågkonjunkturen. För 2009 redovisade företaget en intäktsminskning med 14,9 procent till totalt 715,3 miljoner euro (cirka 7 miljarder kronor) vilket också påverkade lönsamheten negativt.

Därför gick företagsledningen i mars 2009 ut med ett stort åtgärdspaket som innebar att 1 000 av koncernens totalt 10 000 anställda skulle förlora sina jobb.

I Sverige varslades 220 av 290 anställda vid Gustavsberg i Stockholm om uppsägning då tillverkningen av badrums- och vvs-produkter skulle flyttas till andra fabriker.

Men så illa blev det inte. Mbl-förhandlingarna slutade med en uppgörelse som innebar att 80 anställda förlorade jobben plus att produktionen i Gustavsberg halverades.

Nu står alltså Växjö på tur.

I går ville varken platschefen Peter Larsson, som också är vd för Villeroy&Boch i Sverige, eller produktionschefen i Växjö, Janne Karlsson, närmare kommentera nedläggningsbeslutet.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons