Beslut om böneutrop överklagas av två Växjöbor

Växjö Artikeln publicerades

Beslutet om att tillåta böneutrop i moskén i Växjö överklagas av två Växjöbor, bara en vecka efter att polismyndigheten gav sitt klartecken. De två sammanboende anser att en förstudie borde ha gjorts av polisen.

Foto: Suvad Mrkonjic/TT

”Vi tycker detta beslut inte är rätt hanterat då man ej har frågat närliggande och berörda fastigheter innan man fattar ett sådant viktigt beslut som inkräktar på vårt hem", skriver de.

Polisen har tidigare förklarat att grannar inte tillfrågats eftersom allmänheten saknar relevanta kunskaper om ljudstörningar. Smålandsposten har tagit del av överklagandet och med utgångspunkt för adressen de anger bor de på andra sidan den hårt trafikerade Norrleden i förhållande till moskén.

Det är nu förvaltningsrätten som tagit emot överklagandet som avgör om de två Växjöborna har yttranderätt.

Enligt tillståndet får böneutropet ske i tre minuter och 45 sekunder, med start klockan 13 sommartid och klockan 12 normaltid. Utropet sker via en förinspelad ljudfil.

”Vi ser detta som ett stort miljöproblem i våra hem, då vi inte kan välja bort att lyssna utan tvingas lyssna”, skriver de båda Växjöborna i sin överklagan.

TT/Smålandsposten